Főoldal » Aranyrudak, aranytömbök

Aranyrudak, aranytömbök

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A magyarországi aranytömböket több szempont alapján is besorolhatjuk: egyrészt a hazánkban öntött darabokra, másrészt a külföldről behozottakra. Emellett a vásárlás szándéka szerint is megkülönböztethetjük őket, hisz egyeseket befektetési, spekulációs céllal vásárolnak aranyat, míg mások ajándékként, vagy gyűjtői szándékkal veszik meg maguknak. Egy biztos, sokakat tölt el izgalommal a gondolat, hogy vajon milyen lehet egy valódi aranyrudat birtokolni.

Ehhez még hozzátartozik a tömbök mérete is, hisz a befektetés a nagyobb kiszerelések esetén térül meg jobban. Magyarországon 1 grammtól 1000 grammig vásárolhatók aranyrudak. A világon a legnagyobb mérettel a 12,5 kilogrammos London Good Delivery rendelkezik.  A vert rudak méretei jellemzően 1 g, 2 g, 2,5 g, 5 g, 10 g, 20 g, 1 uncia, 50 g és 100 g. Egyes forgalmazók a vert rudakat zsugorfóliával leforrasztják, a fizikai sérülésektől való védelem miatt. A sértetlen fólia tanúsítja azt is, hogy a benne lévő tömböt nem manipulálták, nem hamisították. Az ennél nagyobb súlyú tömbök már öntési eljárással készülnek.

Történelmileg a rudak a fém-, pontosabban az érme formájú pénzek elődjei voltak, amelyeket már Krisztus előtt 2000-től használtak. Az antik rudak az akkori gyártási technológiák, a kereskedelmi használat miatt még más formájúak voltak. Napjainkban a rudakat beolvasztott fémként vagy félgyártmányként definiálják, amelyek formába öntve dermednek meg. Manapság a kisebb súlyú rudakat hengerelt lemezből formával vágják ki, majd az így nyert nyers lapkákat verési eljárással formálják végső alakjukra. A ma használatos laposabb formát meghatározza persze az is, hogy a rudakat könnyebb legyen tárolni, kezelni és felhalmozni.

A minőséget tekintve minden aranyrúdnak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Minden terméknek legalább 995 ezrelék tisztaságúnak kell lennie (az ezüstnél 999 ezrelék, platinánál és palládiumnál pedig 999,5 ezrelék a követelmény). Arany esetében a gyártók ennél általában magasabb követelményeknek felelnek meg; miután többnyire 99,9 vagy 99,99 százalékot írnak elő maguknak. A rudakon minden esetben fel kell tüntetni a finomságot, a képviselt tömeget és a gyártót is. Jellemzően viszont ennél több; öt-hat adatot is feltüntetnek, melyek lehetnek: gyártói fémjel, védjegy, ha a gyártótól eltérő, akkor a forgalmazó fémjele, a finomítás ténye- ,,FINE GOLD” – , a tisztaság mértéke, a súly és a gyártó-forgalmazó által adott és nyilvántartott azonosító sorszám. A sorszámot jellemzően utólag viszik rá a rudakra, tekintettel arra, hogy az változó adat, míg a többi a gyártási folyamat során veréssel, vagy az öntés közben kerül kialakításra a tömbökre.

Az arany, ezüst, platina vagy palládium nemesfém rudakat számos finomító, illetve verde gyártja – Argor, Heraeus, Umicore, stb.  Magyarországon saját aranyat több cég is készít; így a BÁV Zrt., a Metal-Art Zrt. és a Magyar Pénzverő. Finomság terén mindegyik ,,három kilences” színaranyat készít. Hazánkban emellett elérhetőek és igen népszerűek az Osztrák Állami Pénzverde termékei, melyeket több cég is forgalmaz. Az osztrák tömbök 999,9 ezrelék tisztaságúak.

A különböző rudak ára az arany világpiaci értékváltozását követi, és a kiszerelés nagyságától szintén függ. Természetesen ekkor is a nagyobbak unciánkénti ára alacsonyabb, ugyanakkor a kisebbeket könnyebben lehet értékesíteni, esetleg több személy között szétosztani, ezért azok drágábbak is.  Az egy kilogramm fölötti rudakat (nevezik „kereskedelmi rudaknak” is) többnyire az előállítók, (bányatársaság), finomítók, további feldolgozók (pl.:ékszeripar) vagy központi bankok (tárolás) számára tartják fenn. (Hazánk aranytartaléka nagyjából 3 tonnára tehető. A Magyar Nemzeti Bank, függetlenül az arany világpiaci árától nem vesz nemesfémet, megbízható állampapírban tartja tartalékait.)

Az ezüst, alacsony ára miatt akár 5 kilogrammos rudakban is kapható. A kereskedelmi aranyrudak 400 uncia súlyúak (kb. 12,5 kg), az ezüst kereskedelmi rudaknál léteznek 30 kg-osak is, a platinából készültek öt, a palládium rudak pedig három vagy öt kg súlyúak.

Ha tehát aranyrúd befektetés mellett döntünk, akkor vizsgáljuk meg, hogy a rúd gyártója rajta van-e a London Good Delivery List-en (a londoni tőzsde nemzetközi tanúsítványával rendelkezik-e). Magyar gyártó sajnos még nincs rajta.

Minden olyan aranyrúd gyártó terméke, amely a fenti listán nincs rajta, csak jelentős diszkonttal adható el, kivéve, ha maga a gyártó jó áron vissza is veszi azt. Ha magyar gyártó terméke mellett döntünk aranyrúd vásárláskor, akkor a magas színaranytartalmú, szépen kidolgozott felületű befektetési aranyat válasszuk, de mivel ebben az esetben főként a gyártó-forgalmazó által jegyzett visszavételi aranyárfolyamra számíthatunk, ezért nézzük meg a vételi és eladási árfolyam különbözetét is.

 

 

Forrás: Aranypiac.hu- Tudástár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.