Főoldal » Az arany

Az arany

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az arany a világ legrégebben ismert nemesfémje. Csillogó, sárga színű, nagy fajsúlyú nemesfém. Már az i.e. V. évezredben is használták, így aztán ősidők óta nagy becsben áll az emberek szemében, keresettsége szerte a világban töretlen.

Az embereket mindig is elbűvölte az arany és az ezüst, erről tanúskodik az a tény, hogy a korai nagykultúrák és az ókori civilizációk is készítettek már belőlük ékszereket és kultikus tárgyakat. Az arany relatíve ritkán fordul elő, illetve kitermelése fáradságos és költséges. Ezért értékes. A szűkös előfordulás és az ebből eredő magas érték elismertséget eredményez magának a fémnek, de a tulajdonosának is. Ezért van, hogy mindegy melyik évszázadban, a világ melyik társadalmában, jó vagy nehéz időkben – az aranyat mindig keresik és elismerik.

Fényes sárga színe, változatlansága és ritkasága miatt az arany a legjellegzetesebb nemesfém. Egy kis kémia: vegyjele: Au,  sűrűsége: 19,5, 1064 C-on olvad, még magasabb hőmérsékleten ibolyaszínű gőzzé alakul. Valamennyi fém közül a legjobban formázható és hengerelhető: 1/10 000 mm vastagságú fóliává nyújtható, amelyen zöld fény hatol át. Lágysága miatt más fémekkel, pl. rézzel ötvözik. Levegőn minden hőmérsékleten stabilis, de a klór és a bróm megtámadja. Egymagában egyetlen sav sem képes feloldani, de a sósav és a salétromsav elegyéből álló királyvíz oldja.  A színe és súlya mellett tehát még a nyújthatósága (egy uncia aranyat (31,1 g) szakadás nélkül 56 km hosszú szállá lehet nyújtani), a könnyen megmunkálhatósága is sok szerepet játszott abban, hogy az emberiség legértékesebb fémje lett.

Kezdetben, mint ékesítő eszköz, ruhakapcsokat, csatokat készítettek aranyból. Birtoklása társadalmi rangot adott. Teret hódított, mint fizetési eszköz is, sőt a legnagyobb értékű fizetési eszközként került forgalomba. Persze nem mindenki által hozzáférhetően. Mert az arany egyik rossz tulajdonsága, hogy az emberiséget társadalmi rétegekre bontotta és nem mindig igazságosan.

Így aztán az arany és az ezüst gazdasági jelentőséget is kapott fizetőeszközként. A többi nemesfémnek (pl. a platinának) csak a XIX. sz. óta van nagyobb gazdasági szerepe, mivel megolvasztásuk és feldolgozásuk sokkal bonyolultabb.

Mint fizetési eszköz, az első aranypénzt i.e. a XVII században az egyiptomiak verték. Azonban a valódi kereskedelmi jelentősége a görögök által terjed el az i.e. VII században. A forgalomban az aranypénz nagyon kopott és ez a súlyának és értékének veszteséget okozott, ezért alkalmakként kevésbé értékes fémekkel helyettesítették az aranyat. Ezüsttel, rézzel, bronzzal vagy az aranyat keverték egyéb színesfémmel.

Az arany pénzügyi szerepe a történelem során folyamatosan csökkent. A fizetőeszközök kezdetben tehát nemesfémből készültek, majd csupán átválthatók voltak aranyra, amelyhez később rendkívül lazán kapcsolódtak, végül szinte teljesen elváltak tőle. Az arany pénzügyi szerepe részint azért gyengült meg, mert árfolyama szabadon változó és ezért nem lehet etalon a világ pénzügyi rendszereiben, ezenkívül a legfőbb valuta, a dollár arany- konvertibilitása 1971-ben megszűnt.  Nixon amerikai elnök megszüntette az aranyfedezetet, s azóta a papírpénz és az arany útja különvált bizonyos mértékben.  A papírpénzek értékét a kibocsátó ország gazdasága szavatolja, az arany árát pedig a világpiac tényezői határozzák meg.

Az arany egyéb felhasználási területei: Az aranytartalmú készítményeket bizonyos ízületi betegségek gyógyítására napjainkban is hatékonyan alkalmazzák. A fogorvoslásban nemesfém-jellegéből adódó kis reakcióképessége, nem allergén jellege valamint könnyű alakíthatósága miatt nagy a szerepe. Az aranynak nincs tápértéke, azonban a szállodaiparban felhasználják luxusételek díszítésére, mivel az aranyfüst látványos, és az egészségre sem ártalmas.

Az arany ipari felhasználása: Cassius-bíbor aranykolloid a szerves kémiában, aranyfüsttel bevont egyirányban átlátszó, fényvisszaverő ablakok az építkezésben, nem oxidálódó elektromos kontaktus az áramkörgyártásban és félvezetőiparban. Felhasználják az orvosi műszerek gyártásában is. Az ékszerek, aranyórák, kézelőgombok és más divatkellékek gyártása is jelentős.

Legnagyobb aranykitermelők: Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália és az USA

 

Források:

-Magyar Larousse Enciklopédia

-http://www.claritas-gold.hu/tortenelem.html

-http://www.aranypiac.hu/

-http://hu.wikipedia.org/wiki/Arany

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.