Főoldal » Az árfolyam és Fifi kutya

Az árfolyam és Fifi kutya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A befektetés vagy a manapság elég gyakran emlegetett spekuláció célja nem más, mint hogy a jelenleg zsebünkben lévő pénzből több-kevesebb idő elteltével sokkal többet csináljunk. Ez többféle módon megvalósulhat, befektethetünk mondjuk a pénzpiacon kötvényekbe vagy kincstárjegyekbe, de választhatjuk a tőkepiacot is, ahol az áruk (pl. búza, kukorica,narancs), devizák illetve részvények egész sora várja, hogy általuk forgassuk meg nehezen (vagy éppen könnyen) megszerzett tőkénket. 

A befektetések egyik legnépszerűbb formája a részvények vásárlása. Rengeteg vállalat részvényei megtalálhatóak az értéktőzsdén, hazaiak és külföldiek egyaránt, csak győzzön az ember választani. Persze nem hátrány, ha ilyenkor nem a szimpátia az elsődleges motiváció a döntésben. Érdemes figyelemmel követni az aktuális gazdasági, politikai híreket, de más jellegű események is jelentősen befolyásolják egy adott vállalat részvényeinek árfolyamát, ilyenek például a természeti katasztrófák is.

A részvények egyik legfőbb jellemzője, hogy tagsági jogot testesítenek meg, azaz ha megveszünk mondjuk egy OTP részvényt, akkor azzal az egy darab részvénnyel a vállalat résztulajdonosai leszünk. Ez elvileg feljogosít arra, hogy részt vegyünk a vállalat irányításában, a tulajdoni hányadnak megfelelően szavazhatunk a közgyűlésen, de az egy darab részvényünkkel inkább ne legyenek ilyesféle ambícióink. Ennél sokkat többet számít, hogy ezáltal, hogy résztulajdonosok lettünk, jogosultak vagyunk a vállalat nyereségének egy bizonyos hányadára (amennyiben van), ezt a profitot osztalék formájában fizeti ki a vállalat. Sokan kimondottan azzal a szándékkal vásárolnak meg egy adott részvényt, hogy az osztalékot megszerezzék. Alapvetően azonban abban a reményben veszünk meg egy részvényt, hogy később majd drágábban adhatunk túl rajta.

A részvényeknek az árfolyamuk mellett van egy  úgynevezett valódi értékük is. Sok érv és ellenérv szól a valódi érték létezése mellett illetve ellene is. Nem meglepő, hogy ebben a kérdésben sincs egyetértés, hiszen manapság azt lenne könnyebb felsorolni, amit nem vitat senki. Ettől még a valódi érték létezik, igaz, hogy nem könnyű megbecsülni, de ettől még van. Ha valami létezik, akkor az attól függetlenül is létezik, hogy meg tudjuk-e mérni vagy tudunk-e egyáltalán róla. Ez olyan, mint a radioaktivitás, akkor is létező és veszélyes ha nem tudunk róla.

A részvény árfolyama elszakadhat a valódi értékétől, ilyenkor szoktak kialakulni az úgynevezett buborékok, amelyek a pénzügyi válságok egyik jól ismert előfutárai. Buborék kialakulása esetén a részvény árfolyamának minimuma is meghaladja az árfolyam sok éves alakulásának felső határát. De nem szakadhat el az árfolyam sem végtelen távolságra, sem végtelen időre a valódi értéktől, hosszú távon végül egybe kell, hogy essen a két érték. Ezt André Kostolany azzal a példával szemléltette, hogy amikor a gazdája fogja a pórázt és elviszi Fifi kutyát sétálni, akkor a kutya természetesen össze-vissza szaladgál, hol előreszalad, hol lemarad, de a póráz miatt nem szakadhat el a gazdájától, és hiába is rohangál, végül úgyis egyszerre és ugyanoda érnek haza.

Az árfolyam alakulása bár véletlenszerű, de nem önkényes. Az OTP árfolyama sem lehet holnapra 50 Ft, de 15000 Ft sem. A piac erői végül a valódi érték felé terelik az árfolyamot, ahogyan a póráz is tette Fifi kutyával. A valódi érték és az árfolyam eltérése esetén alulértékelt illetve túlértékelt részvényekről beszélhetünk. Az alulértékelt részvények jó befektetési lehetőséget jelenthetnek, mert ilyenkor az aktuális árfolyam jóval alacsonyabb, mint a részvény valódi értéke, tehát számítani lehet rá, hogy idővel emelkedni fog.

Azonban ez sem ennyire egyszerű, hogy Keynes gondolatával zárjam: ” Nem érdemes valamiért, ami 30-at ér, 25-öt adni, ha a piac a közeljövőben várhatóan legfejlebb 20-at hajlandó adni érte”.  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.