Főoldal » Az eurozóna jócskán és valóban recesszióban van!

Az eurozóna jócskán és valóban recesszióban van!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az USD rallyzott a tegnapi európai nap folyamán, mivel a GDP adatok beigazolták, hogy az eurozóna jócskán és valóban recesszióban van, és a francia árak deflációt jeleztek. A lelkesedés azonban kezdett alábbhagyni az amerikai devizával szemben, amikor az USA-beli adatokat kezdték közzétenni. Az Empire State gyártási felmérés és az ipari termelés is alulmaradt a becsléseken. A nap utolsó mutatója, a National Association of Homebuilders (Nemzeti Lakásépítők Szövetsége) lakáspiaci indexe a vártnál kedvezőbb lett, így az amerikai dollár valamelyest helyreállt.
Várakozásaim szerint befektetéseknek kellett volna beáramlania az USA részvénypiacára, ami fellendítően hatott volna az amerikai dollárra, ám az ellenkezője történt: a tegnapi TIC adatok jelezték, hogy az amerikai befektetők rekordnagyságú külföldi részvényvásárlást vittek végbe márciusban, míg a külföldiek amerikai dollárra szóló befektetési eszközök vásárlása csökken. Mindazonáltal a DXY kb. 4%-kal emelkedett az év első három hónapja során. Mivel most a kockázatvállalás = USD vásárlása érvényes, várhatóan megfordul a tőkeáramlás, és az USD még jobban emelkedik.
Európában ma nem sok adatot tesznek közzé; ám az USA-beli áprilisi fogyasztói árindex várhatóan havi szinten 0,3%-kal csökken, amely a márciusi, havi szinten 0,2%-os csökkenés felgyorsulása. Úgy tűnik, hogy az FOMC tagjai közül már nem sokan aggódnak amiatt, hogy az infláció túl alacsony lesz, azonban úgy tűnik, hogy mindenki arra összpontosít, hogy a foglalkoztatás visszatér-e a normál kerékvágásba. E tekintetben az újonnan regisztrált munkanélküliek adatai állnak a fókuszban; itt a piac kis növekedésre számít (323 ezerről 330 ezerre). Ez a négyhetes mozgóátlagot 337-ről 331-re csökkentheti, tehát ez javulás, és pozitívan hat az amerikai dollárra. Az új otthonok építése az előrejelzések szerint 1036 ezerről 970 ezerre csökken, ami talán részben ellensúlyozza a lakáspiac tegnapi optimizmusát, ám a philadelphiai Fed felmérés várhatóan enyhe emelkedést mutat (1,3-ról 2,0-ra), ami bekövetkezés esetén részben ellensúlyozhatja az Empire State felmérés okozta pesszimizmust.
EUR/USD

Az EUR/USD fej-váll nyakvonalbeli támaszszintre került 1,28550-en, miután közzétették az eurozóna vártnál kedvezőtlenebb GDP adatait. A vártnál kedvezőtlenebb USA-beli adatok közzétételét követően az ellenállásszint és az előrejelzéseknél kedvezőbb NAHB index megfordítja a visszapattanást. Az 1,2875-ös szint – amely a 2012. július–2013. február időszak növekvő trendjének 50%-os visszatérési szintje – átalakulni látszik támaszszintről ellenállásszintre, a további ellenállásszint 1,2920 és 1,2980.
Ma tanúi lehetünk az 50 napos/200 napos mozgóátlag „death cross” áttérésének; az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag alá kerül. Ha a támaszszintbeli nyakvonalról lefelé történő kitörés következik be, a kezdeti támaszszint 1,2800 lesz, az erős támaszszint 1,2680, amely a korábban említett bika piac 61,8%-os visszatérési szintje. A fej-váll alakzat formálódása által kitűzött cél kb. 950 pip, bár fontos megjegyezni, hogy ezen formálódásnak csupán kb. 50%-a éri el a célt. A konzervatívabb intézkedés kitűzi az 1,2500-es célt, amely egybeesik a növekvő támaszszintbeli trendvonallal, amely az euró kezdete óta fennáll. A két célkitűzés átlaga kb. 1,2100, amely találkozik a 2005 vége óta tartó támaszszintbeli trendvonallal, és egybeesik a pár korábbi napi átlagával.Elemzést készitette: Marshall Gittler

Marshall Gittler jelenleg a globális devizapiaci stratégiáért felelős az IronFX -nél, korábban vezetője volt a Privát Wealth Management’s FX bizottságnak, a Deutsche Bank volt vezető FX stratégája, a Bank of Amerika egykori Ázsiájáért FX stratégiájáért felelős vezető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.