Főoldal » Az ezüst

Az ezüst

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Az ezüst egyike a legrégebben ismert fémeknek, már időszámításunk előtt 2000 évvel is használták. Szürkésfehér színű, fényes felületű, nem változó nemesfém. Ékszerek, dísztárgyak, pénzérmék, étkészletek készítésére valamint a fényképészetben hasznosítják. Emellett az összes fémek közül, (az arany után) a legjobban vezeti a hőt és az elektromosságot.

Az ezüst ritkán található tiszta állapotban, általában kénnel vagy antimonnal vegyül.Leggyakrabban különböző szulfidásványokban; legtöbbször tartalmaznak ezüst-szulfidot: az ólom, réz, antimon és az arzén. Az összes fémek közül, az arany után, a legjobban nyújtható és alakítható, a hőt és az elektromosságot a legjobban vezeti, még a réznél is jobban. Az ezüst a legalacsonyabb fajlagos ellenállású fém. Vegyjele: Ag.  960 C-on olvad. Tiszta levegőn nem változik, de kéntartalmú vegyületek hatására, ezüst-szulfid képződése folytán megfeketedik.

Kiváló fényvisszaverő-képessége miatt már az ókori időkben is tükröket készítettek belőle. Öntésre csak ötvözetei alkalmasak, mivel tiszta állapotában rendkívül lágy, könnyen megmunkálható, de puha és könnyen kopik. Keménysége növelésére általában rézzel ötvözik, ez nagymértékben növeli szilárdságát.

A legfontosabb felhasználási területei: Ékszerek, étkészletek, dísztárgyak, pénzérmék, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Ezen célokra és pénzverésre rezes ötvözeteit használják (10-50%-a réz). A nem nemesfémből készült tárgyakat esztétikai okból, vagy kémiai védelem céljából szokták ezüstözni. A vékony ezüstréteget elektrolízissel viszik fel. Nagy mennyiségű ezüstöt használt a filmes fényképészet, azonban a digitális technológiák ezt feleslegessé teszik.  Ezüstöt használnak az elektronikai és elektrotechnikai cikkeknél, ahol szükség van e nemesfém kiváló áramvezető képességére (nyomtatott áramkörök, kapcsolók stb.). Drágasága miatt e területen viszonylag keveset használnak belőle. Mint forrasztó ötvözeteknél is kiváló az ezüst.

Tükörgyártásban is használják, persze a tömegárucikk alumínium felhasználásával készül. Fogászatban fogak és tömések alapanyaga. Robbanószerekként az ezüst-fulminát, ami egy ütésérzékeny, gyutacsokban használatos robbanószer, valamint az ezüst-karbid. Az ezüst-klorid előállítható átlátszó formában, így üveg ragasztásra használható.

Befektetési ezüst: Az ezüst érmék és tömbök hamar népszerűvé váltak a gyűjtők körében viszonylagos megfizethetőségük miatt, a legjobb minőségűek a 999-es  finomságú termékek.

Gyógyászatban: fertőtlenítő hatása közismert, kísérletek bebizonyították, hogy az ezüstionok számos baktériumot, vírust, algát és gombát elpusztítanak. Elemi állapotában az emberi szervezetre nincsenek mérgező hatással. Például a kolloid ezüst,melyet természetes antibiotikumnak is neveznek, 650 féle baktériumtörzset képes elpusztítani. Az antibiotikumokkal ellentétben nem pusztítja el a természetes bélflórát, azonban nagyobb mennyiségben káros. Az ezüstmérgezés egyik fajtája az argyria; a vérkeringésbe került ezüst az egyes szövetekben (bőr, szem, nyálkahártyák) lerakódik, és visszafordíthatatlanul kékesszürkére színezi ezeket.

A világ legnagyobb ezüsttermelői: Peru, Mexikó, Kína, Ausztrália, Chile, Oroszország, USA.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.