Főoldal » Az idő pénz – Globális államadósság-mérő óra

Az idő pénz – Globális államadósság-mérő óra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legutóbb megismert jövedelmi világranglista után újabb érdekességre bukkantam, ezúttal az Economist honlapján. Amit most be szeretnék mutatni, az egy globális adósságmérő óra, mely valós időben, a másodpercek múlásával méri a világ adósságállományának változását.

Az alábbi linken található órán láthatjuk, ahogy a másodpercek múlásával egyre csak növekszik a Föld globális, dollárban kifejezett adósságállománya.

http://www.economist.com/content/global_debt_clock?fsrc=scn%2Ffb%2Fwl%2Fbl%2Fglobaldebtclock

Azonban nem csak egyetlen funkció található rajta, beállíthatjuk azt is, hogy egy főre kivetítve vagy éppen a GDP százalékában kifejezve adja meg a teljes adósságállományt. Ha arra vagyunk kiváncsiak, hogy országonként hogyan változik az államadósság, ez sem jelent akadályt, mivel szinte az összes ország adata szerepel a rendszerben, sőt lehetőség van arra is, hogy összehasonlítsuk az egyes országok eredményét. További érdekességként megnézhetjük azt is a világtérképen, hogy mely országokban mekkora mértékben nőtt vagy éppen csökkent az államadósság mértéke. A szürke részek jelölik a csökkenést vagy stagnálást felmutató országokat, a piros részek pedig a növekedésben jeleskedő országokat jelölik. Nem meglepő módon a pirosas árnyalatok vannak többségben és a helyzet 2013-ban sem sokkal rózsásabb.

Kisebb időutazást is tehetünk, ugyanis az óra 2001-től kezdve mutatja az adósságállomány alakulását, így bárki megtekintheti, hogy évről-évre hogyan növekedett az államadósság mértéke. Sőt megtalálható még a 2013-as évre vonatkozó előrejelzés is, mely természetesen a másodpercek múlásával és az egyes gazdasági események alakulásával szintén folyamatosan változik.

Akkor most nézzünk meg pár számadatot, melyek alkalmasak lehetnek a nyugalom megzavarására, ezért akinek érzékeny az idegrendszere, inkább ugorja át ezt a részt.

A Föld globális adósságállománya ebben a másodpercben, a bejegyzés írásakor 48 billió 780 milliárd 209 millió 644 464 dollár volt. Ez egy egészen bődületesen nagy szám, forintra átváltani talán nem is érdemes. A jelenlegi előrejelzés szerint 2013-ra ez a szám 51 billió 477 milliárd 835 millió 144 425 dollár lesz és folyamatosan növekszik.

Ami számunkra még érdekesebb lehet, az a hazánkra vonatkozó helyzet. Magyarország államadóssága a legfrissebb adatok szerint 100 milliárd 763 millió 114 754 dollár, amely a GDP 81,8 %-át teszi ki és az előző időszakhoz képest 3,4 %-os növekedést mutat. Mivel forintra átváltva még csúnyábban néz ki, inkább hagyjuk az átváltást, helyette viszont érdekes lehet az, hogy egy főre kifejezve nagyjából 10 090 dollárra rúg az adósságállomány. Ez forintban kifejezve 2 300  520 Ft. 

A jövő évre vonatkozó előrejelzés szerint az államadósság tovább nő, méghozzá az idei évhez képest 9,4%-kal.  Azaz nagyjából 110 milliárd 237 millió 158 470 dollár lesz, ami fejenként kb. 11 048 dollárt jelent. Az előrejelzés a lakosság számának növekedésével kalkulál, és arra számít, hogy az idei 9 997 442 fő 2013-ra 10 005 420 főre fog változni. Az egy főre vonatkozó adatot tehát ennek tükrében vegyük csak komolyan. 

Remekül el lehet játszadozni a különböző országok helyzetének vizsgálatával, a múltra, jelenre és a jövőre vonatkozóan, azonban ezek az adatok rendkívül fontosak is lehetnek.

Elsősorban azért, mert ha az adósságállomány a gazdasági kibocsátásnál nagyobb mértékben nő, akkor az állam nagyobb mértékben avatkozik bele a gazdaság működésébe és ennek következtében a jövőben magasabb adókra is lehet számítani. Hogy ez mennyire nem csak elmélet, azt jelenleg a saját bőrünkön is érezhetjük és ha hinni lehet az előrejelzésnek, akkor a helyzet jövőre sem lesz jobb. 

Ha rendszeresen figyelemmel követjük az adósság alakulását, akkor legalább annyit elérünk, hogy nem érnek majd hidegzuhanyként az esetleges következmények. Ehhez nagy segítséget nyújt ez az óra, érdemes rendszeresen nézegetni.

Forrás: www. economist.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.