Főoldal » Babakocsival a lépcsőkön

Babakocsival a lépcsőkön

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Alig pár napja startolt az FHB Bank legújabb ingatlanpiaci projektje, máris élénk reakciókat váltott ki a Családbarátkörnyék-index honlapjára látogatók körében a budapesti városrészek jelenlegi mutatója. A tájékoztató összehasonlítás létrehozóinak érdeme, hogy a jelenlegi lakókörnyezetükről nyilatkozók általában egyetértenek a környék értékelésével, ám számtalan hasznos felvetéssel, észrevétellel is segítik az FHB Családbarátkörnyék-index jövőbeli finomítását. Igazi közösségi értékelőoldal született.

Nagy kihívás megtalálni a megfelelő otthont. Nem mindegy ugyanis, mikor, kikkel, mennyiért és nem mindegy, hova költözünk. Az ideális otthon számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen, különösen, ha többen lakják: legyen zöldövezeti, közel az iskolához, legyen a sarkon játszótér vagy sportpálya – sorolhatnánk. Budapest nagy város, nem ismerhetjük minden szegletét. Milyen információk segíthetik az ingatlan-választási döntést? Az FHB Bank ehhez nyújt gyakorlati támpontot a Családbarátkörnyék-index elnevezésű, rendhagyó újításával. „A Családbarátkörnyék-index megalkotását azért éreztük feladatunknak, hogy releváns és kézenfekvő adatok alapján létrehozott, összetett mutatóval segítsük eligazodni az otthont, családi fészket kereső ingatlanvásárlóknak a budapesti ingatlanpiacon. A főváros 191 városrészének elemzése nyomán tudunk átfogó képet mutatni a lakáskeresőknek.” – fogalmazott Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az index indulásakor.

Mit mutat az index?

A Családbarátkörnyék-index Budapest 191 városrészére határoz meg egy értéket nulla és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, környezeti körülmények szerepelnek. Az értékek segítségével pedig bárki könnyedén össze tudja hasonlítani a számára érdekes területek jellemzőit, már nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy új, sokkal komplexebb mutató, a családbarátság alapján is. A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott publikus zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, játszóterek és sportpályák szempontjából és a beépítettsége, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

Mitől családbarát egy környék – a mutató szerint?

Budapest az ország középpontja, igazi világváros. A közel kétmilliós népesség kiszolgálására kiterjedt intézményi és szolgáltatási paletta épült ki, de emellett változatosak a környezeti tényezők. A kikapcsolódást nyújtó parkok közelsége és a minőségi játszóterek magas száma európai mértékkel mérve is családbaráttá teszi fővárosunkat. A városrészek azonban nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természet-közeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak. „A Családbarátkörnyék-index létrehozásának legfőbb motivációja az volt, hogy feltárjuk a Budapesten belüli változatosságot, ezzel is megtámogatva a költözés előtt álló családok döntését.” – mondja Tokodi Gábor.

Mitől családbarát egy környék – a lakók szerint?

Óriási az érdeklődés, az eddigi tapasztalatok szerint a budapestiek szívesen értékelik saját lakókörnyezetüket, és még szívesebben írják meg észrevételeiket az index jövőben tervezett továbbfejlesztését. Nem meglepő, hogy a környékek rangsorát, az összetett mutatók alapján budai városrészek vezetik. A zöld területeknek ereje van, és erős tényező az intézményi ellátottság és minőség is. A hozzászólók között sokan „védik” lakótelepi környéküket, hiszen praktikus elhelyezkedésüknek, és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számos, mára zöldnek mondható, koncentrált intézményi ellátottságú lakótelep létezik, ahol – a tapasztalatok alapján – szeretnek is élni családosok. Babakocsival a budai lépcsőkön? Előfordul. Az akadálymentesítés megléte, pontosabban hiánya is egy gyakran felmerülő kérdés, még a legmagasabb pontszámot elérő városrészek esetében is. Az FHB Családbarátkörnyék-index eddigi lakossági hozzászólásai közül kiemelkedően fontos megemlíteni azt is, hogy a lakók a boltok közelségét, valamint a közlekedést is számításba veszik ingatlanvásárlás, költözés, és főleg a családbarát szemlélet során. Érdemes ellátogatni az oldalra, és értékelni a városrészeket, hiszen a visszajelzések alapján finomítható, pontosítható az elemzés, valamint a legtöbbször értékelt városrésznek segít a bank, hogy a jövőben még családbarátabbá válhasson. Akár a jelenlegi lakókörnyezetünkről, akár a jövőbeli, kiszemelt városrészről akarjuk megtudni, mennyire családbarát, a www.csaladbaratkornyek.hu oldalon elérhető tehát a részletes kereső, és a mutatószám megalkotásának módszertana, valamint a városrészek rangsorolása is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.