Főoldal » Befektetések – Először járni aztán futni

Befektetések – Először járni aztán futni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A részvény-befektetés egyik legnagyobb problémája, hogy ha egyedi részvényekbe fektetünk, akkor a befektetés kockázata túl nagy a várható hozamhoz képest. Azonban léteznek olyan stratégiák, melyek a kockázat csökkentését célozzák meg. Kétféle stratégiát különböztethetünk meg, a passzív és az aktív állomány-kezelést. 

A passzív állomány-menedzselés lényege a “Vedd meg és ülj rajta” elv. Ez a stratégia több éves időtartamra szól és legnagyobb előnye, hogy egyszerű, ezáltal mindenki nyer vele. Azonban hátránya is van, mégpedig az, hogy nagyon tőkeigényes és csak hosszú távon jön az eredmény, amely átlagosan 11-12% körül alakul, de 15%-nál magasabb nem nagyon várható. Lényeges kérdés a passzív portfolió kialakításánál, hogy milyen részvényekből álljon a portfolió. Egyedi részvények vásárlása esetén sem kell az egész tőkénket egyetlen részvénybe fektetni, azaz nem kell minden tojást egy kosárba tenni. Ehelyett több részvényt is vásárolhatunk, így szétosztva a kockázatot.

Ezzel szemben az aktív portfolió-kezelés a kockázat időbeli kifejlődésével foglalkozik, ezt próbálja korlátozni illetve hasznosítani. A lényege, hogy több részvényt vásárolunk, legalább hármat, de átlagosan 5-10 részvény kerül a portfolióba. Ezek közül amelyik nem válik be, azt eladjuk, amikor elérjük azt a kockázati szintet, amelynél többet nem akarunk vállalni. A többi részvényt azonban egészen addig megtartjuk, ameddig érdemesnek látszik. Ezt a stratégiát shortolás esetén is alkalmazhatjuk, vagyis amikor az árfolyam esésére spekulálunk, így akkor is kereshetünk pénzt, ha a piacon csökkennek az árak. Ez azonban sokkal nehezebb és kockázatosabb is, mint a hagyományos kereskedés.

Ehhez kapcsolódik egy jótanács, mely az egyik egyetemi tanáromtól származik és így szól: “Először járni tanuljon meg, mielőtt futni próbál! Nagyon sokba kerül, ha a tőzsdével bíráltatja el, hogy tud-e már futni vagy mégsem.” Sokan mondják, hogy a tapasztalat a legjobb tanítómester, ami igaz is, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy nagyon magas a tandíj és könyörtelenül bevasalja.

Az aktív portfolió-kezelés legnagyobb előnye, hogy évi 25-30%-os hozam is elérhető vele, valamint rövid távon is alkalmazható (hetek,napok vagy akár órák). A hátránya viszont, hogy aki nyereséget ér el, az mások veszteségét szerzi meg. A 30%-os éves hozamot csak a befektetők egynegyede éri el, a maradék háromnegyed rész évi 6%-os nyereséget realizál. A legnagyobb hátrány tehát az, hogy a 25-30%-os éves hozam eléréséhez legalább 1,5-2 éves tanulás szükséges.

A részvényekkel való kereskedés során a legnagyobb kísértés az szokott lenni, hogy mindig csináljunk valamit, akár jók a körülmények, akár nem. A tőzsdén azonban nem valamit kell csinálni, hanem pénzt. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.