Főoldal » Befektetések – short vagy long ?

Befektetések – short vagy long ?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha részvényekkel való kereskedésre adjuk a fejünk, akkor tudnunk kell, hogy nem csak egyetlen módja van a kereskedésnek. A megszokott módszer az, hogy megveszünk egy részvényt és azt reméljük, hogy az árfolyam emelkedni fog, majd adott idő elteltével (néhány perc, nap vagy akár év) eladjuk és bezsebeljük a remények szerint minél magasabb nyereséget vagy rosszabb esetben beletörődünk abba, hogy ez most nem jött össze és veszteségünk keletkezett. Ezt nevezik long, vagyis hosszú pozíciónak, amely a tőzsdei kereskedés egyszerű módja, hiszen előbb veszünk majd utána eladunk.

Ezzel szemben felvehetünk short, azaz rövid pozíciót is. Ekkor megfordul az előbb látott sorrend, ugyanis előbb eladunk és csak utána veszünk. Első hallásra nem sok logikát lehet ebben felfedezni, de nemsokára meglátjuk, hogy igenis van benne, nem is kevés.

Ha shortolásba kezdünk, akkor ezt azért tesszük, mert az árfolyam csökkenésére számítunk. Vegyük például az OTP részvényt. Ahhoz, hogy eladhassuk, először birtokolnunk kell, de mivel shortolás esetén előbb adunk el és csak utána veszünk, ezért felmerül a kérdés, hogy hogyan adjuk el,ha nincs is nálunk. Nem is kell, hogy rendelkezzünk OTP részvénnyel, elég ha csak kölcsönözzük mondjuk egy brókercégtől, persze némi jutalék fejében. Ezután tegyük fel, hogy eladjuk a részvényt a mai 4000 Ft-os árfolyamon, mert arra számítunk, hogy folytatódik az utóbbi napok hisztériája és tovább fog csökkenni a részvény ára. Amennyiben ez így is lesz és mondjuk lecsökken az árfolyam 3800 Ft-ra, amire ma például még van is esély, akkor visszavásároljuk a részvényeket, ezzel zárjuk a pozíciónkat, visszaadjuk a részvényt a brókerirodának és bezsebeljük a részvényenkénti 200 Ft-os nyereséget. Azonban a kevésbé kellemes eset is előfordulhat, azaz amikor tévedünk és az árfolyam nem csökken, hanem emelkedni kezd és felmegy mondjuk 4300 Ft-ra, ekkor is kénytelenek vagyunk visszavásárolni a részvényt, mert mindenképpen vissza kell adni a kölcsönvett papírokat. Ebben az esetben veszteséget kell elkönyvelnünk.

Ez a stratégia leginkább napon belüli, azaz a daytrade kereskedés során jellemző, amikor is egy adott napon belül kell zárni a pozícót, azaz eladni és venni vagy fordítva.

A short pozíció jól mutatja, hogy nem csak az árfolyam emelkedése esetén tehetünk szert profitra a tőzsdén, hanem csökkenés esetén is kereshetünk. Csak tájékozódni kell a piaci viszonyokról, figyelni a történéseket és jó időzítéssel egész szép eredményt érhetünk el. Alkalmas lehet erre a mostani újabb tőzsdei hisztéria, ilyenkor könnyebb beletenyerelni egy jó lehetőségbe. Persze felmerülhet, hogy nem teljesen sportszerű mások veszteségét kihasználni és abból profitot szerezni, hogy csökkennek az árfolyamok, de a tőzsdén ilyen szempontokat nem nagyon szoktak figyelembe venni. Csak két dolog számít igazán: a profit és a még több profit.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.