Főoldal » Bizakodó vállalatvezetők

Bizakodó vállalatvezetők

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legfrissebb magyarországi Tőkebizalmi barométerből kiderül, hogy a hazai vállalatvezetők mintegy fele szerint egy éven belül véget ér a visszaesés. A cégek jobbára az organikus növekedésre koncentrálnak, s nő a kutatás-fejlesztés jelentősége is.

Pozitívabban látják saját szektoruk jövőjét a magyar vállalatvezetők, mint fél évvel korábban, a gazdaság egészére vonatkozó várakozásaik pedig összhangban vannak a nemzetközi felmérésben mértekkel – derül ki az Ernst & Young legfrissebb magyarországi Tőkebizalmi barométeréből. A magyar gazdasági élet kulcsszereplőit megkérdező felmérés arra is rámutat, hogy a vállalatvezetők egyre fontosabbnak tartják a kutatás-fejlesztést.

A megkérdezett magyar vállalatvezetők a fél évvel ezelőtti felméréshez képest optimistábbak a saját szektorukat illetően, mint a gazdaság egészével kapcsolatosan. A válaszadók mintegy fele úgy gondolja, hogy saját ágazatában egy éven belül véget ér a visszaesés, ezen belül 25 százalékuk úgy véli, ez már akár fél éven belül megtörténhet. A gazdaság egészét illetően a válaszadók várakozása egybeesik a globális felmérés eredményével, vagyis harmaduk bízik az egy éven belüli kibontakozásban – mutat rá a felmérés.

Organikus növekedés és kutatás-fejlesztés

A válaszadók cégeinek túlnyomó többsége még mindig az organikus növekedésre helyezi a hangsúlyt, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek napi likviditási problémákkal küzdenek. Ez összhangban van azzal, hogy a megkérdezettek mindössze 20 százaléka vélte úgy, hogy cége finanszírozási helyzete javult az elmúlt félévben, míg a nemzetközi felmérésben a résztvevők közel fele javulásról számolt be.

A fél évvel korábbi felméréssel való összehasonlításban előre lépett, és így a negyedik helyre került, a tőkeallokáció céljai között a kutatás-fejlesztés, amelynek jelentősége tizenöt százalékkal nőtt a vállalatvezetők fél évvel ezelőtti értékeléséhez képest. A 25 százalékpontos arány azonban még mindig elmarad a nemzetközi több mint 41 százalékos értéktől.

Javultak az akvizíciós kilátások

Bár a magyarországi válaszadók többsége úgy értékelte, hogy valamelyest javultak a sikeres akvizíciós tevékenység kilátásai, a befektetői, illetve finanszírozói óvatosságot látják továbbra is a legnagyobb akadálynak a tervezett tranzakciók szempontjából, amit az üzleti értékelési bizonytalanságának problémája követ.

Forrás: Ernst&Young

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.