Főoldal » Cyprus a középpontban

Cyprus a középpontban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Úgy tűnik, hogy a Ciprus miatti piaci félelmek elcsitulóban vannak; a legtöbb ázsiai részvénypiacon ma reggel növekedés volt tapasztalható. A dollár erősödik két fő biztonsági devizával, a jennel és a svájci frankkal szemben. Ám az amerikai deviza még mindig alacsonyabb szinten volt a legtöbb egyéb devizához képest; a befektetések euróból dollárba történő tegnapi korai átáramlása valamelyest visszafordult.

A piac ma valószínűleg a ciprusi parlament esti szavazására összpontosít. Az eurozóna pénzügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki, megerősítvén a 100 ezer euró alatti betétek teljes körű garanciájának fontosságát. Ez esetleg fokozza az intézkedés népszerűségét a politikusok körében.

A Ciprus körüli aggodalmak hatására a piac elfejeltette, hogy az FOMC ma és holnap értekezletet tart. A várakozások szerint a Fed alapjai legmagasabb szintjükről  kb. 10 bp-vel csökkentek, ami megnehezíti a dollár további rallyját. Holnap napvilágot látnak az Egyesült Királyság költségvetési adatai, és a Bank of England kompetenciájának lehetséges változása esetleg ismét a „devizaháborúkra” tereli a figyelmet.

Az EUR/USD stabilizálódott, mivel valószínűvé vált, hogy a 100 ezer euró összeg alatti betétekre nem vetnek ki adót. Egyre többen biztosak abban, hogy Ciprus egyedülálló eset az eurozónában, és a megadóztatás terve biztosítja, hogy a biztosított betéteket nem használják fel más országokban. Most várjuk a szavazás eredményeit.

Az EUR/USD tegnap támaszszintre talált a jegyzett 1,288 szinten, amely a 200 napos mozgóátlaghoz, az alsó Bollinger sávhoz és a július-február időszak növekvő trendjének 50%-os visszatérési szintjéhez koncentrálódik. Ma trendvonalbeli támaszszintre találunk 1,287-en. Az ideiglenes trendvonalbeli ellenállásszint 1,298 lehet. Az árak napközben a támaszszint felé mozognak; a cél 1,289, mivel Görögország és Spanyolország belép az adósságpiacokra, hogy rövid futamidejű papírokat bocsásson ki az eurozóna fokozott periférikus kockázata közepette. A ciprusi parlament „cash-for-equity” (készpénzt részvényért) cseréről szóló szavazása körüli bizonytalanságok további nyomást gyakorolnak a közös devizára. A széles körben elfogadott, kedvező eredmény hatására az árfolyamok visszafordulhatnak a kereskedés későbbi részében; ezután a lehetséges ellenállásszint 1,308.

Tegnap:

Az európai pénzügyminiszterek által a ciprusi helyreállítási terv részeként megállapodott „cash-for-equity” (készpénzt részvényért) csereügylet ma kedvezőtlenül hatott a piacokra, mivel olyan precedenst idézet elő, amely az eurozóna periférikus területeit illetően aggályra ad okot. A ciprusi kormány ígéretet tett azon betéti számlákhoz való hozzáférésre, amelyekre az ország gáztartalékaiból való jövőbeli bevételek érkeznek – ezt a „fejetlen” Olaszország, a politikai botrány által sújtott Spanyolország és a küszködő Görögország nem teheti meg –, ezért fokozza a letéti alapokkal kapcsolatos félelmeket ezen és más, adóssággal sújtott országokban.

Mivel az eurozóna periférikus gazdaságai közül több visszatér a kötvénypiacokra a következő hét során (beleértve Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát és Olaszországot), a bizalom próbára tételének vagyunk tanúi, további nyomás nehezedik az euróra, és a várakozásoknak megfelelően emelkedést tapasztalhatunk a kölcsönkamatlábak esetében. Az eurozóna helyzete azonban sokkal jobbnak tűnik, mint a korábbi években; Írországban sor került a 10 éves futamidejű kötvények első aukciójára azóta, amióta pénzügyi és bankrendszere majdnem összeomlott, mielőtt 2010-ben pénzügyi segélyt kapott az Európai Uniótól. Spanyolország, Portugália és Görögország kötvényárai is emelkedtek a pénzügyi segítségnyújtást követően, gazdasági mutatóik pedig javulnak. 

Máshol a hét fő hírei a szerdán tartandó FOMC értekezlet. Bernanke sajtókonferenciáján várhatóan közzéteszi az új makrogazdasági előrejelzéseit.

http://www.ironfx.com/en/about/company-news/live-broadcast-tv-channels-18-3

Elemzést készitette: Marshall Gittler

Marshall Gittler jelenleg a globális devizapiaci startéjiáért felelos az IronFX -nél, korábban vezetoje volt a Privát Wealth Management’s FX bizottságnak, a Deutsche Bank volt vezeto FX stratégája , a Bank of Amerika egykori Ázsiájáért FX startégiájáért felelos vezeto.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.