Főoldal » Értéked a pénz felett

Értéked a pénz felett

Értéked a pénz felett

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Értékes vagy. Ez a kijelentés mit jelent számodra? Különös dolog az érték. Ha megkérdeznénk bárkit, mi az, ami értékes, sok-sok hasonló választ is hallhatnánk. De ha azt kérdeznénk, saját értékét hogyan határozná meg, ez már több gondolkodást igényelne és érdekes válaszok születnének. Van helyes értékmérő? És egyáltalán lehetséges, vagy szükséges saját értékünket mérni?

A mai kultúra azt sugallja, hogy a pénz az, ami mindent mozgat és a pénz mindennek az oka. A pénzvilág, a politika, a média és a fogyasztói társadalmi berendezkedés ezt látszik alátámasztani.
Ha a pénz irányít mindent, akkor nyilvánvalóan az a legfontosabb, hogy minél több pénzed legyen, nem igaz?
És ha van már elegendő (ha létezik elegendő), akkor minden problémád örökre megoldódott, nemdebár?
Megvehetsz bármit, amit csak akarsz! Irányíthatsz másokat! Hát nem csodálatos?

De valami nem stimmel. Akiknek sok pénzük van, azok nagy részének csak anyagi problémája nincsen. Akiknek kevés van, azoknak meg főleg anyagi problémája van. Vagy mégsem?

 

A pénz nem ok, hanem eszköz

Mi is az a pénz? Egy eszköz, amely mögött már réges-régen nem áll valódi érték. Egy fikció, amelyben közösen megegyeztünk, hogy elfogadjuk. Nagy-nagy hatalma van! Vagy mégsem? Álljunk meg egy pillanatra. Nem is a pénznek van ekkora hatalma, hanem a beléje vetített hiedelemnek. Mivel a hitnek óriási ereje van, főleg amit sokan hisznek és nap mint nap tapasztaljuk, a pénznek bitang nagy hatalmat adunk.
Most akkor nincs is hatalma a pénznek? A pénznek kölcsönzött hatalma van, amit az emberek egymás közti megállapodása hozott létre valaha. De ezt már elfelejtették és úgy gondolják a pénz mozgat mindent. Bizonyos keretek között ez érvényes.
No de ez még csak az egyik szomorú dolog, amikor elfelejtik, hogy a pénz nem ok, hanem eszköz. A legszomorúbb, amikor a pénz a legfőbb értékmérő.
Bizonyos dolgok értékét és teljesítményt kifejezhetünk pénzzel. Na de egy ember értékét is? Te ki tudnád fejezni pénzben az egyes emberek értékét?

Egy világméretű látszatvilágban élünk. A dolog odáig fajult, hogy sokan csak akkor érzik értékesnek magukat, ha bőven rendelkeznek anyagi javakkal. Saját értéküket külsődleges dolgokon mérik. Az ember azt hinné, hogy a legtöbben intelligensek. Főleg akik ügyesek, okosak, talpraesettek. Ezeknek az embereknek egy része azt hiszi, mások csak akkor fogadják el őket, ha van mit mutatniuk kívülről.
Én sem nagyon hittem, amíg többször nem tapasztaltam, hogy sokan csak azért verik magukat adósságokba, hogy kívülről tehetősnek látsszanak, ezáltal kivívják egy bizonyos réteg elismerését, vagy szeretetét. Naivan azt gondoltam, csak a buták ilyenek. De az élet azt mutatja, hogy igazán intelligens emberek is így gondolkodhatnak.

Ezek az emberek áldozatul estek egy hamis programnak, amit szavakkal talán így fejezhetnénk ki: Anyagi javaid és minden, ami kívülről látszik, megmutatja értéked és elfogadhatóságod.
Észre sem veszik, amint azáltal feltöltődnek, hogy másoknak megmutathatják, ők mivel rendelkeznek. Nem is magukért dolgoznak, hanem olyan anyagi szimbólumokért, amelyek kívülről látványosak és észrevehetőek.
De hát minden, amit így szerzünk, önbecsapás, nem igaz? Hiszen, akik csak azért fogadnak el, mert tehetősek vagyunk, vagy azért szeretnek, mert vannak anyagi javaink, azok igazából nem is…  Akik mégis ezért hajtanak, ezt nem tudják?
Úgy tűnik valahol tudatában vannak ennek, de olyan erős az elfogadottság iránti igényük, hogy nem vesznek róla tudomást.

Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amelyről ma szólnunk kell. Az imént említett emberek nem képesek másként, csak külső értékmérőkkel értékelni magukat. Egy olyan csapdába estek, amelyet saját maguknak építettek, s éppen ezért nehéz kijönniük belőle, mert észre sem veszik. Amikor valamilyen esemény folytán hirtelen rádöbbennek, hogy értékrendszerük önbecsapáson alapul, csak akkor tűnik fel, hogy saját maguknak ástak gödröt.
Nem jöttek rá, vagy senki nem mondta meg nekik, értékességük egyediségükből, személyes jellemükből, tulajdonságaikból, s abból fakad, hogy emberi lények. Nem értékelik magukat külső eszközök nélkül, mert igazából nem tanulták meg szeretni magukat. Azért nem tudják szeretni magukat, mert nem fogadták el magukat teljes mértékben, úgy ahogyan vannak. S bizony, amíg ezen a folyamaton nem megy valaki át, övé lehet a világ legnagyobb vagyona, valami mindig hiányozni fog. Ezt semmilyen külső dolog nem adhatja meg. Sem más ember. Ezt maguknak kell megadniuk.

 

Értékes vagy

 

Adok egy gyakorlatot. Ezentúl  bárhova mész, képzeld azt, hogy nagyon-nagyon értékes vagy és a legjobbat érdemled. Lehet, először ezt nem fogod elhinni, mégis tedd meg. És figyeld meg mi fog történni. Az események és mások viszonyulása hozzád, egészen más lesz. Talán tudatában sem lesznek. De valami más fog áradni belőled. Ez a gyakorlat természetesen nem tévesztendő össze a beképzeltséggel. Ha beképzelt lennél, folyton azt hinnéd, te vagy a legjobb, a legfontosabb és egyéb olyan jellemzőket láttatnál, amik nem igazak. Az, hogy értékes vagy, egy belső mentális állapot, egyfajta belső béke és önelfogadás, amely külső cselekvések nélkül is kisugárzik.

Ez az írás nem kívánja a pénzt és az anyagi javakat negatívan láttatni. Csupán helyére kívánja tenni a dolgokat. A pénz fontos ebben a világban és minél több van, annál könnyebben boldogulsz. Ezért a pénzt nem nézheted le. Igazából egy energia, egy közvetítő, egy eszköz, amit meg kell tanulnod ügyesen használni és áramoltatni. De ha nem akarsz azok helyzetébe kerülni, akik vagyonosak ugyan, mégis boldogtalanok, helyesen teszed, ha megtanulod külső tényezők nélkül is értékelni önmagad. Ha megfelelő az önértékelésed és ezáltal egészséges énképed van, minden más, így az anyagi dolgok is könnyebben áramolnak az életedben.

 

Személyes dolgok, megvehetetlen dolgok

Nézzük csak, mivel rendelkezhetsz és mit adhatsz a pénzen kívül. Ezeket a dolgokat pénzzel képtelenség megvásárolni, ezért ha rendelkezel velük, máris van egy el nem vesző „vagyonod”, amely egyéb dolgaid kedvező fordulatát is elősegíti.

Személyes dolgok

Személyes képességeid – ezeket más nem adhatja, csak magad adhatod magadnak, úgy, hogy dolgozol önmagadon
Jellemed – ez megint csak a tiéd és rajtad áll
Tudatosság és hogy megértsél valamit – csak belülről lehetséges
Saját tudás, élettapasztalat, bölcsesség

Egyéb megvehetetlen dolgok

Bizalom
– Boldogság
– Belső béke és harmónia
– Az, hogy önmagadért szeressenek

A listát folytathatod, azzal ami eszedbe jut, akár ide is írhatod hozzászólásban.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, mind a sikerrel, mind a gazdagsággal, mind a boldogsággal kapcsolatban felmerülő akadályok közül az egyik, ha nem a legfontosabb, saját értékünk felismerésének hiánya. Az emberek általában külső elismerésre várnak, de ennél sokkal fontosabb a belső. Ha kellően értékeled magad, a külső elismerés is meg fog jönni, míg fordított esetben ez nehéz ügy, sőt állandóan függni fogsz tőle.
Talán azt gondolod, ez nem új dolog, legtöbben tisztában vannak vele. Legyen így! Sajnos számtalan alkalommal látni, hogy emberek szentül meg vannak győződve arról, külsődleges dolgok alapján juthatnak csak előrébb és csak úgy fogadják el őket. És ezért bármire hajlandóak. De ez délibáb. Legyél őszinte és tudd, semmilyen külső dolog nem növelheti meg értékedet, amely azóta létezik, amióta Te. Az érték Te magad vagy és amit körülötted tapasztalsz, csak azt mutatja, mit gondolsz minderről.

Nekem nem kell a lottó 5-ös!

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.