Főoldal » Érvek az arany mellett, a befektetési arany előnyei

Érvek az arany mellett, a befektetési arany előnyei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint pénzügyi eszköz az arany egyedülálló. Nagyon tartós és magas likviditású. A befektetési aranyérme, aranyrúd és aranytömb árát meghatározó gazdasági erők mások, mint amik meghatározzák a kötvényekét, részvényekét vagy az ingatlanpiacot. A bizonytalan gazdaság, a politikai zavargások és az infláció elől is menedéket nyújt. Az aranyvásárlás fontos eszköze az évek alatt megszerzett értékmegőrzésének, bármikor pénzre váltható, értéke állandó és növekszik.

“Akinek van aranya, annak mindig van pénze!” /Alan Greenspan/

Az arany a biztonság szimbóluma: Az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult.

Független a gazdaságtól és a politikától: Az aranyban rejlő biztonságot pont a függetlensége okozza. Az arany értéke a világon mindenhol elismert és garantált, függetlenül egy adott ország politikai berendezkedésétől, gazdasági helyzetétől, a különféle valutáktól, az eltérő kulturális hagyományoktól vagy egyéb körülménytől.

Az értékállóság megtestesítője, kézzel fogható és hozzáférhető vagyonelem.

Az egyetlen igazán nemzetközi valuta : bárhol,bármikor eladható, likvid, az arany iránt mindig volt, van és lesz kereslet, ami egyre nő. Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek. Az aranyból készült pénzérmék az aranyrúdhoz képest már fizetőeszköz tulajdonosággal is rendelkeznek, így a nemzetközi elfogadottságuk még nagyobb.

Az arany inflációtól védett befektetés, melynek értéke hosszú távon is stabil. Az arany a pénzeszközökkel (részvények, értékpapírok,stb.) szemben soha nem veszíti el belső értékét, politikai, gazdasági és szociális átalakulások ellenére is megtartja értékét, tehát egyetlen más befektetés sem rendelkezik olyan tőkemegtartó erővel, mint az arany.

Áfa mentes befektetés.

Előállítási költsége alacsonyabb az ékszereknél.

Az aranytömbök  egyediek, sorszámozottak, így nyilván lehet tartani,emellett minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Az arany kis helyet foglal, mégis nagy az értéke.

Az arany szinte elpusztíthatatlan.

Aranyfedezet:  a nemzeti bankok az aranyat biztonsági fedezetként alkalmazzák. Számos befektetési szakértő szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kéne tartaniuk vagyonuk 3-5%-át. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és így az esetleges árfolyamingadozásokat kiegyenlíteni.

Magyarországon egyre több átlagember érdeklődik a befektetési arány iránt, nem csak a profi befektetők. Az aranypiacon a legjobb befektetési arany 999,9 ezrelék tisztaságú (4 kilences). Az ennél kisebb aranytartalmú lapokat, tömböket, vagy rudakat csak nyomott áron és általában újrahasznosítás céljából veszik meg.  Az ÁFA törvény rendelkezései szerint befektetési arany legalább 995 ezrelék tisztaságú aranyból kell, hogy készüljön. Korántsem mindegy azonban, hogy a 995 és 999,9 ezrelékes tartományon belül milyen tisztaságú aranyat vásárolunk és persze az sem, hogy az mely gyártó terméke. 

 

 

Források: www.aranyvasarlas.com, www.aranypiac.hu

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.