Főoldal » Fenntartható tőzsdézés I. rész

Fenntartható tőzsdézés I. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A válság 2008-as kezdete óta egyre többen negatívan ítélik meg a tőzsdevilágot. Szociális szempontból érzéketlennek, a válság okozóinak tartják a parketten rendszeresen látványosan sikeres vagy titkolnivalóan rossz tánc elemeket bemutató spekulánsokat és intézményi befektetőket. Régebbi kritika, főleg a fenntartható fejlődés híveitől, hogy a tőzsdeindexek a tőzsdén jegyzett vállalatokat tekintve nem vesznek figyelembe olyan lényeges értékelési szempontokat, mint a környezetvédelem, emberi jogok védelme, vagy éppen a korrupció.

Miért lenne lényeges ez? Egy hagyományos tőzsdén szerepelhet egy olyan vállalat, amely csapnivaló teljesítményt ér el a környezeti fenntarthatóság kiépítése terén. Jó pénzügyi mutatókkal rendelkezik, dinamikusan növekszik anyagi értelemben vett vagyona, nagyobb eredményt ér el, nagyobb osztalékot fizet. Mivel jó hozammal kecsegtető befektetésnek tűnnek, a befektetők vásárolják a részvényeit, ami emeli az árfolyamot. A jól teljesítő részvény így hozzájárul az adott tőzsde index által megjelenített jó teljesítményhez.

Nagyon leegyszerűsítve és nagyvonalakban próbáltam vázolni, illetve érzékeltetni a kritikák fő forrását: megállja a helyét ez a „jelzőrendszer” a mai világunkban? Jómagam azon a véleményen vagyok, hogy nem. A gazdaság ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb, ebből következően sokkal komplexebb módon kell értékelnünk egy vállalat teljesítményét. A profit önmagában kevés.

Egy olyan befektető, aki hosszú távon, felelősen gondolkodik (ezért sértésnek veszi, ha spekulánsnak hívjuk), ma már nem elégszik meg egy pénzügyileg jól zárt negyedévvel. Nem fektet egy olyan indexbe ( nem csak a részvények árfolyamára fogadhatunk rövid vagy hosszú távon), amely egy rövid távon látványos eredményeket hozó, de évtizedes léptékben mérve környezeti és társadalmi katasztrófákat okozó elavult rendszerben és szemléletmódban működtetett vállalatok teljesítményét méri.

Mit tehet, hova fektetheti a pénzét? Feladhatja az elveit és spekulánsnak állhat, megvárhatja  a következő tőzsdei lufi felfúvódását, időben nagy nyereséggel kiszállhat, esetleg a lufi kipukkadására fogadhat, és abból –ugyancsak etikátlan módon- szerezheti meg a napi betevőt, hogy munkahelyek szűnnek meg és emberi életek mennek tönkre. Azonban tehet mást is. Tudatosan kereshet olyan indexeket, amelyek sokkal reálisabb képet mutatnak az azokat alkotó papírokat kibocsátó vállalatok ténykedéséről.

Egy általam ilyennek tartott index nem más, mint a még kiskorú, 2001-ben megalkotott FTSE4Good, amely 10 év alatt rengeteg változáson ment keresztül. A következő bejegyzésem az index történetével, változásaival és főbb jellemzőivel foglalkozik majd.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.