Főoldal » Fenntartható tőzsdézés II.

Fenntartható tőzsdézés II.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogy múlt héten ígértem, ebben a bejegyzésemben az FTSE4Good index történetéről, az elmúlt 10 évben az indexet ért legfontosabb változásról és főbb jellemzőiről írok.

Amikor az FTSE4Good indexről beszélünk, nem csupán egy hétköznapi indexre, hanem egy ún. „index családra” gondolunk.  Ezek az indexek mérik a különböző földrészeken (pl. Észak-Amerika, Európa, Távol-Kelet vagy Ausztrália) működő vállalatok ESG (erről később esik szó) faktorokhoz is köthető teljesítményét.

A „családot” az FTSE International Ltd. arra tervezte és indította útjára 2001-ben, hogy objektíven mérje azoknak a vállalatoknak a teljesítményét, amelyek globális értelemben megfelelnek a vállalati felelősség által támasztott követelményeknek. Mivel az FTSE4Good-ot átláthatóan és megbízhatóan kezelik és egyértelmű kritériumok alapján válogatják bele a felelős vállalatok értékpapírjait, az üzleti/pénzügyi tanácsadók, eszközalapok vagy befektetési alapok tulajdonosai, a befektetési bankok, értéktőzsdék (mint cégek) és brókerek szívesen használják fel fenntarthatósággal kapcsolatos befektetési termékek értékelésére illetve létrehozására.

Másként megfogalmazva ezen index család lehet befektetési döntések alapja, tudományos igényű kutatások kiindulópontja, a vállalatok pedig referenciapontként tudják használni felelősségvállalásuk és ezzel kapcsolatos eredményeik/fejlődésük mérésére.

Mi történt a 2001 és 2011 között, az FTSE4Good történetének első évtizedében? Mindenekelőtt megváltozott annak mértéke, hogy a befektetők mekkora jelentőséget tulajdonítanak az ESG faktoroknak. Az ESG rövidítés az environmental, social és governance szavakból tevődik össze, és a vállalati működés környezeti, társadalmi és kormányzati vetületeire utal. Összességében kijelenthető, hogy ESG faktorok a befektetési folyamatokban sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban, mint a 2000-es évek elején.  Akkor az olyan szempontok teljesítése, mint az etikailag korrekt vezetés, a tevékenységi körök pontos ismertetése, a kinyilvánított vállalati értékek jelentették a „zöldkártyát”. 2011-ben már a beruházás orientáltság, a vállalati tevékenység és fenntarthatóság kapcsolata, vagy az ESG faktorok integrálása a céges folyamatokba az alap tényezők egy befektetési lehetőség felelősség szempontjából történő vizsgálatának.

Az FTSE4Good indexsorozatot nem csak divatos, hangzatos, Greenpeace-t idéző jelszavakkal lehet jellemezni, hanem számokkal is. Rossz hír azoknak, akik minden tőzsdét porig rombolnának és a helyüket sóval hintenék be, hogy az üzleti haszonszerzés és a környezeti fenntarthatóságba vetett hit inkább erősíti, mint kioltja egymást. Legalábbis erre lehet következtetni abból az 52.3%-os hozamból, amit a 2001-ben elindult FTSE4Good Global Indexbe történő befektetéssel el lehetett érni 10 év alatt.

Az indexsorozatra jellemző, hogy a kritériumok alapján rosszul teljesítő cégek viharos gyorsasággal kerültek ki belőle (közel 300 társaság). Pozitív tény, hogy majdnem 900 viszont folyamatosan teljesíti a bennmaradás feltételeit, valamint több százan csatlakoznának a jövőben felelős társaikhoz.

A befektetési terület gyorsan változik, és a változás a fenntarthatóságot nézve jó irányban történik. Azt ugyancsak kedvezőnek tartom, hogy a gazdasági előnyök határozott irányt adhatnak a változásoknak, ösztönözve az embereket a további szemléletváltásra.

Ugyan alig pár ezer cég tartozik/tartozott az FTSE4Good által megrajzolt körbe, e kör szédítő sebességgel bővülhet, ha egyre több gazdasági szereplő hoz döntést felelősen működő vállalatok részvényeibe való befektetésről. Ezek a rendelkezésükre bocsátott tőkével jobb eredményeket érhetnek el, s versenyképesek lehetnek „régimódi” társaikkal szemben. Mit jelenthetne ez a gazdasági fejlődés szempontjából? 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.