Főoldal » Fenntartható tőzsdézés III.

Fenntartható tőzsdézés III.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az FTSE4Good nem az egyedüli indexcsalád, amely globális értelemben nyomon követi a fenntarthatósággal kapcsolatos gazdasági eredményeket. 2007-ben a Standard and Poor bevezette a Global Thematic Index Series (GTIS) nevű indexsorozatát, amelynek kezdeti indexei a S&P Global Clean Energy Index, S&P Global Water Index és az S&P Global Infrastructure Index voltak. Azóta természetesen jóval több indexet hozott létre a S&P, de a bejegyzés terjedelme csak a legalapvetőbb indexek bemutatását teszi lehetővé.

A S&P hivatalosan azzal indokolta az indexek bevezetését, hogy az olyan befektetési területek, mint a tiszta energia, a víz és az infrastrukturális fejlesztések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a globális befektetésekből, egyre inkább feltörekvőben vannak a hagyományos irányzatot képviselő befektetési formákkal szemben. Az indexek megalkotásánál –hasonlóan az FTSE4Good-hoz- ugyancsak tekintettel voltak arra, hogy a csupán pénzügyi eredményeket mérő, iparági-földrajzi alapon létrejött indexek nem képesek a fenti három befektetési területhez kapcsolódó, globális és iparágakon átnyúló, vállalatok által végzett tevékenységeket megfelelően értékelni és mérni.

Mit mérnek tehát a fentebb már megnevezett indexek? A S&P Global Clean Energy Index elnevezéséből következtethetünk, hogy a tiszta energiát állítja a befektetők figyelmének központjába. Globális szinten 30 olyan vállalat teljesítményére fókuszál, akik a tiszta energia előállításában, az ennek során alkalmazott technológiák kifejlesztésében és a szükséges berendezések gyártásában/kereskedelmében érdekeltek. Az olyan cégek, amelyek összesített üzleti tevékenységén belül csak kis részarányt képvisel a tiszta energiával kapcsolatos tevékenység, eleve kizárásra kerülnek az indexből.

A S&P Global Water Index az egyik legalapvetőbb természeti kincsével, a vízzel van összefüggésben. Ennek megfelelően 25 vízgazdálkodással (szolgáltatás és infrastruktúra) foglalkozó cég és 25, az ágazat számára felszereléseket és berendezéseket gyártó/forgalmazó globális vállalkozás szerepel az indexben.

A S&P Global Infrastructure Indexbe 75 vállalat tartozik, 22 országból. Az itt szereplő cégek közművek üzemeltetésében, csőhálózatok kiépítésében és üzemeltetésében, továbbá repterek, kikötők működtetésében érdekeltek.

Régebbi bejegyzéseimben utaltam arra, mennyire kifizetődő lehet a befektetők számára, ha a fenntarthatóság terén élen járó vállalatok papírjaiba fektetnek és milyen irányba mozdulhat el ennek következtében nem csak a tőzsde világa, hanem a (világ)gazdaság is. Ezt megerősíti számos szakértő véleménye, akik szerint például a napenergia, szélenergia, bioüzemanyag és az üzemanyagcellák fiatal, dinamikus piacai évi 50 milliárd dollárral növekednek, és egyes szektorokban az évi 30%-os növekedés sem kizárt a jövőben. A válság negatív hatása sajnálatosan ezen indexek esetében is érvényesült, amelynek következtében egyes index teljesítmények messze elmaradnak az előbb említett növekedési ütemtől.

A sorozat következő bejegyzéseiben olyan további fenntarthatósági szempontból helytálló ún. zöld indexeket fogok bemutatni, mint a Merrill Lynch Energy Efficiency Index vagy a Dow Jones Sustainability Indexes.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.