Főoldal » Fidget spinner láz – energia az ujjunk hegyén

Fidget spinner láz – energia az ujjunk hegyén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Energia az ujjunk hegyén: 54 000 fidget spinnerrel egy LED-es lámpa egy órán át tudna világítani

 

·         750 ilyen pörgettyű egy televíziót, 1000 pedig egy átlagos hűtőszekrényt tudna egy másodpercig üzemeltetni

·         Villamosmérnök egyetemi hallgatók segítettek az E.ON-nak a kalkulációkban

Európa pörgetési lázban ég: a legújabb trend, mely az Egyesült Államokból érte el a kontinenst, a fidget spinner, egy ujjon pörgethető játék. A néhány euróért kapható színes kis játékok különösen az iskoláskorú gyermekek körében népszerűek. A játékokat forgalmazó kiskereskedők becslése szerint több százezer pörgettyűt adtak már el, melyek most boldogan pörögnek szerte Európában.

 

Egy hagyományos LED-es lámpát 54 000 ilyen pörgettyűvel lehetne egy órán át üzemeltetni. Az energiaszolgáltató a németországi Hannoverben villamosmérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók segítségével végezte el a számításokat.

 

Egyetlen fidget spinner, mely másodpercenként átlagosan 15 fordulatot tesz meg (ezt a sebességet könnyedén elérheti a játékos), kétségkívül viszonylag kevés energiát termel. Összesítve azonban a pörgettyű kapacitása minden képzeletet felülmúl: 750 fidget spinner egy másodpercig tudna működtetni egy 55 hüvelykes lapos képernyős televíziót, 1000 ilyen pörgettyű pedig egy átlagos hűtőszekrényt.

 

Ezek a játékok azonban nem jelenthetnek megoldást a fenntartható energia tekintetében, hiszen túl sok energia veszne el a mozgási energia elektromos energiává történő átalakítása során. A szél- és a napenergia valószínűleg még sokáig velünk marad. Elvégre könnyen lehet, hogy a fidget spinner őrület rövid életű lesz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.