Főoldal » Használtautó-piac – amikor pénz is jár a kocsi mellé

Használtautó-piac – amikor pénz is jár a kocsi mellé

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érdekes és egyben az eladók részéről sajnálatos jelenség kezdődött a használtautó-kereskedelemben, melynek oka a jelenlegi egyik legégetőbb hazai gazdasági probléma, azaz a svájci frank árfolyamának rohamos emelkedése. Egyre több esetben látni olyat, hogy a korábbi néhány tízezres törlesztőrészlet is olyan nagyságot ért el, hogy az eladó akár fizetni is hajlandó a vevőnek, csak vegye meg az autót, kialakult egy “adok hozzá pénzt is csak vidd már” jelenség. Sok esetben az eladásra kínált autó értéke már nem fedezi a megnövekedett tartozást, ezért készek az eladók többhavi törlesztőrészletet is átvállalni a leendő vevőtől, annak érdekében, hogy hitelátvállalással el tudják adni a kocsit.

Ezt a helyzetet erősíti az is, hogy egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe,ezáltal megnőtt a használt autók száma és a megnövekedett kínálat önmagában is lenyomja az árakat. Ebben ráadásul az is segít, hogy a növekvő tartozás fordítottan arányos a kocsi értékével, azaz ahogy nő a tartozás, úgy csökken a kocsi piaci értéke. Ezt jól mutatja, hogy az autók átlagos vételára majdnem a felére csökkent tavaly óta és ma már 1,5 millió Ft körül van.

Ennek ellenére sem könnyű vevőt találni, mivel a hitelátruházás elég bonyodalmas folyamat, szükséges hozzá a finanszírozó hitelintézet engedélye is. Ráadásul ilyenkor új szerződést kötnek a vevő nevére, amely általában alacsonyabb önrészt és így magasabb törlesztőrészleteket tartalmaz. Nem csoda tehát, hogy ha a jelenlegi piaci állapotok közepette nem tolonganak a vásárlók az ilyen konstrukcióban kínált használtautók után. Kinek hiányozna az, hogy ha esetleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem érinti komolyabban a devizahitel probléma, akkor annak érdekében, hogy olcsóbban megszerezzen egy használtautót, bevállalja, hogy ő is belekerüljön a svájci frankban eladósodottak körébe. Első hallásra nem túl csábító.

Ennek ellenére szakértők szerint őszre tovább nő a “sürgősen eladó” autók száma, éppúgy ahogyan a bankok által kínált, bebukott hitelesektől származó kocsik száma is. Ezt azzal indokolják, hogy bár jelentősen csökkent a frank árfolyama, de így is hatalmas többletterheket jelent a magas árfolyam és még további drasztikus csökkenés kellene ahhoz, hogy valamelyest normalizálódjon a helyzet.

Ez a jelenség sajnos más területeken is hasonló következményekkel jár, például az ingatlanpiacon is, ahol nagyon sokan kényszerülnek arra, hogy eladják a házukat, lakásukat, mert nincs más mód a hitel törlesztésére. A baj az, hogy sok mindent nem tudunk tenni, mint bízni a legjobbakban, várni a pozitív fordulatra. Már aki még tud várni és bízni. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.