Főoldal » Hogyan tehet tönkre egy megbeszélést? Hat szabály a sikertelen tárgyalásra

Hogyan tehet tönkre egy megbeszélést? Hat szabály a sikertelen tárgyalásra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

      Ne is gondoljon a szervezésre

A tárgyalás előtt csak rövid idővel hívja meg a résztvevőket, természetesen a megbeszélés témája megnevezése nélkül. Így biztos lehet abban, hogy mindenki felkészületlenül fog érkezni a megbeszélésre. Ezzel egyben a résztvevőket teljesen elbizonyíthatja, gondoskodva így az idegeskedésükért. Az ülésrend előírása a tárgyalóteremnek struktúrát kölcsönözhet, ezért kerülje el ezt mindenképp.

Legyen pontatlan

Lehetőleg jelenjen meg egy kis idővel később a megadott időpontnál és hosszabbítsa meg ennek köszönhetően az ülést. Ne ismertesse a napirendet, hogy senki se tudja felbecsülni meddig fog tartani a megbeszélés, feleljen a kérdésre egyszerűen így: „Open end”.

Tartsa lehetőleg a résztvevők számát minél magasabban

Válassza mottójának a következő mondást: „Túl sok bába közt elvész a gyerek”. Hagyja figyelmen kívül a tárgyalóterem befogadó képességét, hívjon meg a tárgyalásra ha lehetséges minél több beszédpartnert. Így többek között a beszélgetés folyamán kialakuló széles spektrumú vélemény teljes mértékben lelassíthatja a döntéshozást.

Ragyogjon jelenlétével minden találkozón

Keressen fel minden találkozót és vegyen részt az üléseken, ha kell hívatlanul is. Ilyenkor tegyen fel lehetőleg jó sok kérdést, hogy feleslegesen meghosszabbíthassa az tárgyalást. Ezen kívül kérjen teljesen világos tényekről is magyarázatot, így növelheti beszédpartnerei között népszerűtlenségét.

Válasszon egy alkalomhoz nem illő környezetet a tárgyalásra

Tervezze a megbeszélést egy olyan helyiségben, ahol a résztvevők folyamatos zajnak és egyéb zavaró tényezőnek vannak kitéve. Eredményképp folyamatosan félbeszakíthatja a tárgyalást. A beszélgető partnerek pedig csak akkor érthetik egymás szavát, ha sikerül hangosabban kommunikálniuk, mint a kinti zaj.

Tekintse a protokoll vezetését fölösleges időpazarlásnak

Ne jegyezze fel semmiképp a fontos részleteket. Bízza a jelenlevőkre a jegyzetelést, valószínűleg mindannyian koncentráltan hallgatják a beszélgetést, így meg fogják jegyezni a mérvadó közléseket. és a jövőben is emlékezni fognak rá. És ha netalán senki sem emlékezne később a tárgyalás lényegére, akkor biztos lehet célja elérésében: megrendezett egy teljesen sikertelen tárgyalást.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.