Főoldal » Így is lehet – forint kamat lekötés nélkül

Így is lehet – forint kamat lekötés nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mostani alacsony alapkamatok mellett nagyon alacsony kamatot kapunk a pénzünkre. A tőkénkhez hozzá se tudunk jutni, ha szükségünk van rá. 

forint.jpg

Már többször írtam a swap ügyletről. És ahogy már írtam, nem az ördögtől való :)
Ha tőkénkkel swap ügyletet veszünk fel, akkor naponta íródik jóvá a kamat, a tőkénk likvid, bármikkor levehető az összeg, sőt a kamat is. Igen a kamat már az első naptól levehető, igaz kis tőkénél nem érdemes folyton levenni.

Jelenleg 3,75-4% kamatot lehet éves szinten zsebre vágni swap ügylettel. 

Tehát miért jó a swap ügylet?

  • 0,75%-2%-kal több kamatot kapunk mint a banknál. (Éves szinten ennyivel több kamatot kapunk, több bank ajánlatát alapul véve)
  • amikor emelik a jegybanki alapkamatot már azonnal nő a mi kamatunk is (banki lekötésnél újra fel kell bontani, és újra lekötni)
  • likvid, likvid, likvid! Bármikor hozzáférünk, nem kell feloldani a lekötést, a swap tovább termelődik
  • egy kis trükkel a brókercégnél vezetett devizaszámlánkat, egyből átkonvertálhatjuk forintra, és azt kérjük ki, így minimális árfolyam veszteséget könyvelünk el, aminek a költsége 0,5 Ft eurónként (jobb mint egy pénzváltó)

A példa kedvéért van 3 millió forintunk, amit folyamatosan lekötnénk a bankban. (Azért 3 millió, mert számoljuk kerek összeggel így, 300-as EURHUF árfolyamon.

1. lépés, nyitunk egy brókercégnél egy eurós devizaszámlát, így 10 000 Eurónk van
2. lépés: nyitunk egy EURHUF short pozíciót, azaz forint erősödésére játszunk 10.000-es kötési egységgel
3. lépés: kapjuk a napi swapot a tőkénkre. 
Fontos: azért euróban van a pénzünk, mert így nincs árfolyam veszteségünk bármerre is megy az árfolyam. Ha beerősödik a forint, mi nyerünk a felvett pozíciónkon, de ugyanannyit veszítünk is az eurónk értékéből ha forintosítanánk. Tehát így kibekkeltük az árfolyam ingadozást, már csak a swapot kell gyűjteni nap mint nap.
4. lépés: ha már nem akarjuk. hogy tovább kamatozzon a pénzünk, vagy csak kicsit le akarunk venni, akkor konvertáljuk át a tőkénket a forint számlánkra, és vegyük ki a brókercégtől (tudok olyat ahol ingyenes a pénzkivét is.)
5. lépés: örülni amikor újra 7-8% lesz a jegybanki alap kamat, akkor még több hozamot érhetünk el. Fontos ilyenkor a swap automatikusan emelkedik, hozzá se kell nyúlnunk.

Nagyobb kamat a forint swappal:
A forint az elkövetkező időszakban inkább erősödik, mint gyengül. Ha mégis gyengülne, nem fog 330 fölé menni. A blogban már leírtam ennek okát. Itt olvashatod!
Ha nagyobb pozíciót veszünk fel, akkor arányában nő a swap is. A példámban szereplő 10.000 kötési egységnek (eurónak) akár a többszörösét is fel tudjuk venni pozícióba. Akár időben elosztva. Így nem is kockáztatunk még nagyot, és évi 12% kamatnál is többet tehetünk zsebre, amit persze havonta le is tudunk venni. Három millió forintnál ez havi 1%-kal számolva havi 30.000 Ft.

Lehet ilyen swap-ot más devizával is elérni?
Igen lehet, például a mexikói pezóval, vagy az újzélandi dollárral, ausztrál dollárral. Nagyon jól be lehet védeni ezek árfolyam kilengését is más devizákkal. Erről itt olvashatsz.

Amennyiben valaki kamatot akar elérni (például havi 10-30 ezer Ft), vagy likviden akarja tartani a tőkéjét (tehát akár a kamatot is levenni közben) és mellette kamatot kapni nap mint nap, abban az esetben írjon egy emailt a mandomilan@mandounion.hu emailcímre..

A végére egy kis jogi nyilatkozat. (Mert ez is kell)
A bejegyzésben szereplő elemzések nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására vonatkozó felhívásnak, arra vonatkozó ajánlatnak. A jelentésben szereplő információkra, véleményekre, becslésekre a pénz- és tőkepiaci, valamint a makrogazdasági helyzet változásai és egyéb tényezők lehetnek hatással, ezekre a bejegyzés írójának nincs befolyása és a meghozott befektetői döntések következményei a bejegyzés szerzőjére nem háríthatóak át. A honlapon foglaltak felhasználása, átdolgozása, publikálása kizárólag a Mando Union Kft. előzetes írásos engedélyével lehetséges.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.