Főoldal » Imagine Cup Academy Program: magyar startupokat oktat a Microsoft

Imagine Cup Academy Program: magyar startupokat oktat a Microsoft

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Az Imagine Cup a világ egyik legnagyobb versenye diákcsapatok és startupok számára, amelynek összdíjazása idén 300 000 dollár volt. A megmérettetésen évek óta rendszeresen indulnak magyar csapatok. A jövő évi versenyre a Microsoft Magyarország a Demola Budapesttel és a European Entrepreneurship Foundationnel(EEF) közösen, személyre szabott képzéssel és oktatással készíti fel a legígéretesebb, ugyanakkor legrátermettebb csapatokat.

 Az Imagine Cup egy igen összetett, technológiai témájú verseny, amely végigköveti egy projekt teljes életét az ötlet megszületésétől a részletek kidolgozásán át a megvalósításig. Ez olyan szintű képzettséget és felkészültséget igényel az indulóktól, amelynek  nagyon kevesen képesek tökéletesen megfelelni. Ezért indítja útjára a Microsoft Magyarország partnereivel – a Demola Budapesttel és az EEF-fel – közösen akcelerátor programját, az Imagine Cup Academy Programot, amely a nemzetközi piacra való betörést fontolgató startupok támogatását célozza.

 

A Microsoft 10 évvel ezelőtt hozta létre az Imagine Cup-ot azzal a meggyőződéssel, hogy a fiatal generáció képes arra, hogy megváltoztassa a világot. Az elmúlt évtizedben 190 országból mintegy 1,65 millió tanuló vett részt a Microsoft világversenyén, ötletet merítve egyebek mellett az Egyesült Nemzetek millenniumi fejlesztési céljaiból vagy saját országuk problémáiból. A csapatoknak jövőre is a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kell alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra.

 

A közel fél éven át, 2014 márciusáig tartó Imagine Cup Academy Programnak kettős célja van: egyrészt felvértezi az indulókat a piacon való boldoguláshoz és a versenyben való sikerhez nélkülözhetetlen technikai tudással, másrészt pedig felkészíti őket egy startup létrehozásának egyéb vonatkozásaira is, amilyen például az üzleti tervek írása vagy az előadói képességek fejlesztése. Annak érdekében, hogy a csapatok igazán értékes egyéni tapasztalatokkal is gazdagodhassanak, mindnyájukat a Microsoft Magyarország menedzsmentjének valamelyik tagja fogja mentorálni. A három kategória legjobbjai részt vehetnek a közép-európai döntőn, ahonnan a hat legjobb csapat jut ki az Imagine Cup nemzetközi döntőjébe, amelyet 2014 nyarán a Microsoft redmondi főhadiszállásán rendeznek majd.

 

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország új technológiák meghonosításáért felelős vezetője elmondta: „A jó ötlet nagyon fontos egy startup sikeréhez, ám ez önmagában még nagyon kevés. Ahhoz, hogy egy induló technológiai cég sikeres legyen, rengeteg egyéb tapasztalatot és tudást kell megszereznie a közgazdaságtantól az interfész-tervezésig. Az Imagine Cup Academy Program célja az, hogy egy jól struktúrált formában, az iparágban már hírnevet szerzett, sikeres vezetők mentorálása mellett adja át ezeket a tudnivalókat a jövő sikeres fiatal vállalkozóinak.”

 

Záboji B. Peter szervezte az első akcelerátor programot Európában, 2006-ban. Az EEF alapítója elmondta: „Az ötlet csak csapásirány. Nincs vállalkozás, amelyik eredeti elgondolását sikeresen valósította volna meg. Mi vezet a sikerhez? A fogyasztói igény és a piac alapos ismerete,annak sejtése, hogy mivel kavarjuk fel a jelenlegi játékosok rendjét. A legfontosabb előfeltétel pedig az elkötelezett csapatmunka. Az EEF segít ezeket a kérdéseket tisztázni. Sikeres budapesti vállalkozókat mutatunk be, akik hibáiból és sikereiből tanulunk. Ezen felül profi coaching és mentoring támogatást nyújtunk!”

 

Bacsa László, a Demola-Budapest vezetője hozzátette: „Ahogy a Demola projektek megvalósításánál, itt is fontos, hogy csapat nélkül nem megy. Olyan csapat kell, melyben különböző szakterületekről érkező tehetséges fiatalok dolgoznak együtt a közös cél érdekében. A közös cél természetesen az ötlet megvalósítása, de egy jó ötlet sem tud önmagában érvényesülni, sem a versenyen, különösen nem a való életben, ha nincs mögötte a megfelelő tudással, lelkesedéssel és együttműködési képességgel rendelkező egyének közössége. Mindenki hozzáad valamit, lehet, hogy csak egy kicsit, de éppen az kell a végső siker eléréséhez.”

 

Az Imagine Cup-hoz számos hazai siker köthető:

·         Az idei versenyen induló SongArcot az amerikai tech média képviselői a platform egyik legígéretesebb játékának nevezték.

·         A Turtle Games csapata Rum Run nevű játékával 2012-ben az okostelefon alkalmazás kategóriában harmadik helyezést ért el.

·         A Cocktail Flow nevű alkalmazással mára világhírre szert tevő Distinction fejlesztőcsapat pályafutása első nagy sikerét 2008-ben aratta az Imagine Cup „Segít a technológia” kategória harmadik helyének megszerzésével a Green Watering nevű projekttel.

 

A Microsoft a csapatok nevezését november 14-24. között várja. Jelentkezés és az Imagine Cup Academy Programról további információ itt található.

 

A Microsoftról:

A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban, 2006-ban és 2008-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet, 2010-ben pedig az MNKSZ pályázatán a “Legjobb Női Munkahely 2009” címet érdemelte ki. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2011. október 24-től Papp István tölti be.

Bővebb információ a Microsoftweboldalon található.

 

A Demola-Budapestről:

Nyílt innovációs platform hallgatók, vállalkozások és felsőoktatási intézmények számára, melyben a friss, szaktudással ötvözött kreativitás kapcsolódik össze a piaci oldalról érkező, azonosított igényekkel, és a megvalósításukhoz szükséges ipari támogatással. A platform lényege a hallgatók multidiszciplináris csapatokká szervezése olyan, többségében az ipar által kezdeményezett feladatok megvalósítására, mely feladatok elemei illeszkednek a megoldásban résztvevő egyes hallgatók tanulmányaihoz. A DEMOLA-Budapest keretében megvalósuló projektek célja egyfelől az, hogy a vállalkozások koncepcióira alapozott, új/módosított termékek és szolgáltatások megvalósíthatóságát demonstrálja, másfelől, hogy a hallgatók csapatmunka képességét fejlessze, szakmai ismereteiket gyakorlati tudássá konvertálja.

 

A European Entrepreneurship Foundation-ről:

Záboji Peter az  INSEAD Business School profeszoraként szervezte meg Európa elsö accelerator kurzusát. Ennek finanszirozására alapitotta meg, saját tőkéjéböl 2005-bena European Entrepreneurship Foundation-t. Az EEF 2009 óta  accelerator és bootcamp programokat szervez Budapesten, Kolozsvárott, Pozsonyban és Prágában. Egy vállakozói ökoszisztéma kialakításacéljából hálózatépítési rendezvényeket vonultat fel az entrepreneurship kultúra terjesztése érdekében. Az elmúlt öt év alatt komoly sikereket ért el a startupok és vállalkozásépítés elősegítésébenBudapesten. Legismertebb rendezvénysorozatai az Ebreakfast@Prezi, a First Monday, a Jeremie Venture Accelerator, a Seedcamp, és a Speaker Series.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.