Főoldal » Irídium

Irídium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A platinacsoportba tartozó fényes, ezüstös-fehér színű, kemény, rideg és törékeny, kevéssé reakcióképes nemesfém. A platina bizonyos érceiben fordul elő. Főként platinaötvözetei formájában használják az autóiparban, légi közlekedési iparban, orvosi műszerek, termoelemek, érintkezők, laboratóriumi eszközök előállítására.

A természetben is előforduló egyik legnagyobb sűrűségű, az ismert legkorrózióállóbb elem. Rendkívül ritka fém. Színe a platinához hasonló, enyhén sárgás színárnyalattal. A platina vagy ozmium elemekkel alkotott természetes ötvözetként fordul elő. Rendkívül kemény és a vegyi anyagoknak ellenálló. Csak királyvízben vagy oxigéntartalmú sósavban oldódik. 2400 ° C körül olvad.

Felhasználás: Rendkívül kemény és törékeny, így nehéz megmunkálni. A magas olvadáspontja, keménysége és korrózióval szembeni  védekezőképessége azonban az irídiumnak és ötvözeteinek igen sok alkalmazási lehetőséget ad. Az irídiumot a gyakorlatban nagy teherbírású ötvözetekben használják, magas hőmérsékleten működő berendezésekben, elektromos érintkezőkben, katalizátorként, a platina szilárdságát fokozó anyagként, ozmium- irídium ötvözetét: iránytű, csapágyak és mérlegkészítésben, töltőtollak hegyeként is használják. Irídium ötvözetből készülnek egyes repülőgépmotor- alkatrészek, gépjárműveknél gyújtógyertyák, számítógép- alkatrészek, sebészeti eszközök, irídium- titánium ötvözetből (a korrózióvédelem miatt) mélytengeri csövek.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.