Főoldal » Jövedelmi világranglista mindenkinek

Jövedelmi világranglista mindenkinek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy korábbi bejegyzésben terítékre került a világ leggazdagabb embereinek aktuális listája. Ez az a lista, amelyre szinte mindenki szeretne felkerülni legalább egyszer az életében. Habár ez a kiváltság csak keveseknek adatik meg, így sem kell anélkül leélnünk az életünket, hogy szerepelnénk egy gazdagsági világranglistán. 

 

Ehhez nyújt nagy segítséget a http://globalrichlist.com/ weboldal, melyen mindenki egyszerűen megadhatja az éves jövedelmét, majd egy kattintás után már látható is, hogy ezzel hányadik helyen áll a 7 milliárd résztvevő mezőnyében.

Egyszerűen csak ki kell választani, hogy milyen pénznemben akarjuk megadni az éves jövedelmünket, majd egy kattintás után is meg is kapjuk a helyezést. Ha mondjuk az eurót választjuk, akkor az éppen aktuális 278 Ft-os árfolyammal és a hazai átlagkeresettel (bruttó 219.000 Ft) számolva, az így kapott nagyjából 9450 euró a 774 640 531. helyre elegendő, azaz a Föld lakosságának leggazdagabb 13%-a közé.

Ahhoz, hogy a lakosság leggazdagabb egy százaléka közé kerülhessünk, nagyjából 39000 euró éves jövedelem szükséges, azaz nagyjából 10 842 000 Ft, ami havonta bruttó 903 500 Ft-os jövedelmet jelent. Vagyis egyelőre attól nem kell tartanunk, hogy hazánk fiai elárasztják a leggazdagabb 70 millió lakos mezőnyét. 

Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk a realitásokhoz, nézzük meg azt is, hogy az aktuális minimálbérrel mire lehet menni ezen a listán. A bruttó 93000 Ft-tal számolva, az éves jövedelem 1 116 000 Ft, azaz nagyjából 4000 euró. Ez pedig elég a top 15% közé kerüléshez. Első látásra nem tűnik ez olyan rossznak, szépen hangzik, hogy a világ gazdagabb részéhez tartozunk, de aztán ha belegondolunk abba, hogy ez az összeg mire elegendő igazából, akkor azért kevesebb okot ad a büszkeségre. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a listán a világ mind a 7 milliárd lakosa szerepel, azaz például azok a törzsek is, akik olyan szerencsések, hogy még csak nem is hallottak a pénzről. Szóval helyén kell kezelni a kapott eredményt, nagyon nagy következtetést nem érdemes levonni belőle. Mókának megteszi, de az igazán mérvadó lista az, amelyiken Bill Gates vagy Carlos Slim a vetélytárs és nem például egy albán átlagpolgár.

(Miután megkaptuk az eredményt, az oldal alján látható egy adományozásra buzdító felhívás, amelyet nem szándékoztam reklámozni, nem akarok senkit sem adakozásra szólítani, nem állok kapcsolatban az illetésekkel és semmilyen anyagi előnyöm nem származik abból, ha ezt minél többen látják. Úgyhogy ezt mindenki a saját felelősségére vegye észre.) 

(Az ötletmerítésért köszönet jár a Concorde Csoportnak.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.