Főoldal » Kedvező kamatozású uniós mikrohitel

Kedvező kamatozású uniós mikrohitel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Az idén hozzávetőleg ötezer kisvállalkozás juthat legfeljebb hatmillió forintos mikrohitelhez az EU által finanszírozott Új Magyarország mikrohitelprogram keretében. Máris benyújthatók az igények, és a vállalkozók akár 24 órán belül hozzájuthatnak a 6,5 százalékos kamatozású hitelhez.

1.) Beruházási hitelnél a futamidő 1-5 év, a törlesztés türelmi ideje maximum 24 hónap.

2.) Forgóeszköz finanszírozására maximum egyéves futamidőre lehet kölcsönt felvenni.

 

Annak a vállalkozói körnek kínál forráslehetőséget az Új Magyarország mikrohitelprogram, amely tudna növekedni, de a jelenlegi banki feltételek mellett nem kap hitelt. Az Európai Unió Jeremie-programja keretében Magyarország mintegy kétszázmilliárd forinttal gazdálkodhat. Ebből elsőként mikrohitel nyújtásával segítik a vállalkozókat, finanszírozási problémáik enyhítésére összesen mintegy 83 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az év folyamán elindítják a portfóliógarancia és jövőre a kockázatitőke-programot. Ez az első alkalom, hogy az EU strukturális alapjaiból visszatérítendő forráshoz juthatnak a magyar vállalkozások.
A 83 milliárd forintból 56 milliárd a refinanszírozási keret, és 27 milliárd jut kezességvállalásra. Az idén hozzávetőleg ötezer vállalkozás juthat a program keretében forráshoz. A mikrohitelprogramban maximálisan érvényesül a piaci verseny. Pályázaton választják ki a pénzügyi közvetítőket, akik kialakítják ajánlataikat, az igénylők pedig ezek közül választhatnak. Már több mint tíz az érvényes és befogadott pályázat, s az év végéig 25-re nőhet a pénzügyi közvetítők és bankok száma. Az első szerződést a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) által létrehozott Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-vel kötötték meg. Máris benyújthatók az igények, és a vállalkozók akár 24 órán belül hozzájuthatnak a hitelhez. Náluk beruházási és forgóeszközhitel közül választhatnak az érdeklődők. Beruházási hitelnél 500 ezer-6 millió forint a felvehető összeg. A kamat 6,5 százalékos, a futamidő 1-5 év, a törlesztés türelmi ideje maximum 24 hónap. Forgóeszköz finanszírozására ugyancsak 500 ezer-6 millió forintos hitel igényelhető, szintén 6,5 százalékos kamatra, maximum egyéves futamidőre, két hónapos törlesztési türelmi idővel A Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt. maga mögött tudhatja a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a szakmai szervezetek, így az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Magyar Iparszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, valamint a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok hálózatát. Rajtuk keresztül biztosított az országos lefedettség. A Magyar Hírlap szerint nagy kérdés, hogy az adóterhektől nyúzott hazai vállalkozások képesek-e még egyáltalán hiteleket felvenni, Kállay László, a szaktárca vállalkozásfinanszírozási főosztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy a hazai kkv-szektorban a vállalkozások tizenöt-húsz százalékának van hitele, és a GDP-hez képest sem túlzott a magyar cégek eladósodottsága, úgyhogy pusztán a hazai üzleti szektor pesszimista várakozásai szabhatnak korlátot a hitelfelvételnek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.