Főoldal » Kell nekünk az államcsőd?

Kell nekünk az államcsőd?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az államcsőd az utóbbi időben meglehetősen gyakori témája lett a gazdasági témájú híreknek. Az egyelőre csak legrosszabb forgatókönyvként emlegetett lehetőséget az emberek többsége természetesen elkerülné, azonban egyre többen vannak azok, akik véleménye szerint nem is lenne az országnak ez olyan rossz. Lássuk, hogy kinek van igaza!

 

Először is nézzük meg röviden, tömören, szárazon, hogy mit is jelent maga az államcsőd, mint fogalom. Az államcsőd az állam fizetésképtelenségét jelenti, azaz nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit.

Nézzük, hogy ez mit jelent a gyakorlatban:

  • megszűnik a nyugdíjak, segélyek és támogatások kifizetése, azaz a szociális ellátórendszer összeomlik
  • megszűnnek az egészségügyi kifizetések is, végleg összedől a jelenleg is ingatag lábakon álló egészségügyi rendszer
  • az állami alkalmazottak nem kapnak fizetést
  • munkahelyek szűnnek meg
  • az állam nem képes törleszteni a felvett hiteleket, végleg leírja magát a hitelezők szemében, esély sem lesz rá, hogy újabb hitelt kapjon a korábbiak törlesztésére
  • a forint óriási mértékben leértékelődik, akár hiperinfláció is bekövetkezhet, így előfordulhat, hogy ismét visszatérünk a milliós címletű bankjegyekhez
  • zárolják a lakossági bankszámlákat

Tehát egyszerű állampolgárként fontos tudni államcsőd esetén, hogy akkor sincs biztonságban a pénzünk, ha otthon tartjuk a kertben elásva, az értéke ugyanúgy a nullával lesz egyenlő, mintha bankban tartottuk volna. Az államkötvényekben, kincstárjegyekben lévő befektetéseinket szintén elfelejthetjük. Tulajdonképpen jobban járunk, hogy amennyiben még lesz munkánk és valami oknál fogva kapunk fizetést is, akkor pénz helyett inkább valami használhatóbb, értékállóbb formában kérjük. Bár ha devizában vagy valutában kapjuk, akkor gond egy szál se, mert ezek megőrzik az értéküket.

Látható tehát, hogy a társadalom bármely rétegében helyezkedünk is el, az államcsőd mindenképpen fájdalmas lesz. Nem reagálhatunk semlegesen az állam fizetőképtelenségére vagy arra, hogy az állami alkalmazottak nem kapnak fizetést, mert nyugdíj vagy egészségügyi támogatások nélkül senkinek sem lesz olyan vidám az élete. Pláne úgy nem, hogy egyik este lefekszik aludni, majd másnap reggel arra ébred, hogy a megmaradt pénze egyetlen éjszaka leforgása alatt fele annyit sem ér. Államcsőd esetén ezek valós veszélyek, amelyek mindenkit ugyanúgy érintenek.

Mégis, miért lehet az, hogy egyesek szerint hazánknak is előnyös lehetne az államcsőd? Ez abból fakadhat, hogy meglepő módon még a csődnek is vannak bizonyos előnyei. Ha előre bejelentett módon történik, akkor van lehetőség a megegyezésre a külföldi intézményekkel és kezelhető a helyzet. Sőt, amennyiben az aktuális kormánynak világos elképzelései vannak a csődhelyzet megoldására, kezelésére, akkor az államadósság egy részét vagy akár az egészét elengedhetik illetve felfüggeszthetik. Abban is bízhatnak az államcsőd pártolói, hogy mivel jelentős külföldi pénzügyi érdekeltségek vannak hazánkban, ezért a külföld számára is komoly veszteségek keletkezhetnének, ezért mindenképpen igyekeznének elkerülni, hogy csődbe menjünk. Azonban ha mégsem sikerülne, akkor is meg lenne a lehetőségünk, hogy az imént említett érdekeltségek miatt fakadó előnyünket kihasználva alkudozzunk, illetve feltételeket szabjunk a külföldi segítség igénybevételét illetően.

Az előnyök és hátrányok ismeretében azon az állásponton vagyok, hogy lehetőség szerint el kellene kerülni a csődöt, mert bár lehet, hogy majd utána nagyon jó lesz, de ha megnézzük a várható negatív következményeket, egyiket sem szívesen választanám, nem hogy az összeset, pedig ezek általában csoportosan járnak. Másrészt pedig, államcsőd esetén is újabb hiteleket kapnánk, amelyekből bár talpra lehet állítani az országot, de ez olyasmi lenne, mint a legendás Legényanya filmből vett hasonlat, kicsit továbbfejlesztve. A filmben ugyebár arról tanakodnak a Bélák, hogy mihez kezdjenek egy nagy, kiásott halom földdel és azt a megoldást találják ki, hogy ásnak neki egy gödröt…

Mindent egybevetve, egy darabig még nem kell tartani az államcsőd bekövetkeztétől, és véleményem szerint uniós tagként nem is hagyják majd, hogy csődbe menjünk, mert ez az uniónak sem érdeke, még akkor sem, ha nem hazánk a legjelentősebb tagállam.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.