Főoldal » Kereskedés ego nélkül

Kereskedés ego nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha egy kereskedőnek erős, ellenálló, a piac visszajelzéseire érzékeny énképe van –tehát tanulékony is, képes szaktudását pontosan megítélni akkor a változó eredményei sem zökkenthetik ki higgadtságából, nem veszíti el a fegyelmét.

Az önértékelés az énkép megítéléséből alakul ki. Akkor magas az önértékelésed ha énképed össze van hangolva értékeiddel s ennek megfelelően viselkedsz.

Énképünket tulajdonságok általánosításai alkotják az egész életünkre vonatkozóan, amik így kihatnak minden élményünkre. Az énkép visszaigazolásokat keres. Ha egy kereskedő nyerőnek gondolja magát gondba kerülhet a veszteséges pozíciók gyors lezárásával. De mondhatja azt is, hogy győztes vagyok mert a veszteségeim kicsik.

Minden kereskedésed megnyitása / lezárása előtt tágítsd ki tudatod: Nem most vagy soha! Nem kockáztatsz akkora téttel amennyit már „nem veszíthetsz el”. Ha túl nagy a tét, túl fontos lesz a nyerés, dramatizálsz, elvesztheted önbizalmad, mert nem tudod kezelni azt a kockázatot.

Nem csak 1-2 kereskedésed van. Egy napi kereskedőnek évente lehet minimum 500 kereskedése is, amiknek egyenként elbagatellizálható kockázatainak kell lennie. A reménykedés azért fontos az életben mert előtörhet a bűntudat, hogy mégis nyerhettél volna ha vársz tovább. Ha kapsz egy vételi vagy eladási jelet habozás nélkül lépj is be. Ha viszont stopszinted eléri az árfolyam már nem lehet megosztani a figyelmet a remény és a védekezés között, hogy hátha megfordul az ármozgás. Egyértelműnek kell lenni, az első a védekezés és le kell zárni a pozíciót. Ez a védekezés a csőd ellen hosszú távon.

A kereskedők nagy része viszont nem akarja megtanulni, hogyan kell pénzt veszteni, mert nem akarnak pénzt veszteni. S ezért nem is fognak pénzt csinálni hosszabb távon. Legtöbben hazugságot akarnak hallani: Hogy lehet könnyen, gyorsan meggazdagodni különösebb felkészülés és munka nélkül.

Úgy gondolják a piaccal vívják a csatájukat. A legnagyobb csata mégis saját magaddal van. Meg kell állnod, hogy azt akard, hogy a piac bebizonyítsa neked, hogy igazad volt mikor megnyitottad a pozíciód. Ehelyett arra figyelj, hogy most épp mi történik a piacon s felejtsd el mi volt a feltételezésed 5 perce!

Ha az egód törékeny akkor bizonytalan helyzetben könnyen megsérül, ha nagy akkor viszont nem tudod megmagyarázni magadnak ha nem jó irányba léptél be. S az ego folyamatos védelme hatalmas energiákat emészt fel.

Ha önértékelésed jó döntésnél, nyerésnél erősödik, veszteségnél viszont gyengül, akkor az problémákat okozhat.

Az énképednek stabilnak, pontosnak, tartósnak kell lennie, nem megengedhető, hogy az előző vagy a következő kereskedés eredményeitől függővé váljon.

Minden kereskedés előtt vizsgáld meg magad! A bizonytalanság a piacon örök, az énképed viszont nem lehet az! Néhány jele, ha az egód érintett:

  • Nem alkalmazol veszteség stopot. Az egónak rosszul esik ha nincs igaza.
  • Bennragadsz egy veszteséges kereskedésben. Az ok ugyanaz. Stresszhelyzetben fájdalomküszöbünk kitolódik s vele együtt tágíthatod a stopszinted egyre tovább.
  • Veszteségben kockázatot növelsz. A belátás tabu, inkább „ráduplázol”. Görcsös ragaszkodás a nyeréshez.
  • Tétovázó pozíciónyitás, jó lehetőség elszalasztása. Az ego biztosra akar menni mielőtt belekezd valamibe.
  • Túl sok kereskedés. Az ego bizonygatni akarja saját nagyságát.
  • Túl hamar lezárni a pozíciót kis profittal. Az egónak szüksége van hátba veregetésre, hogy nyert.

 

 Hogyan tudjuk egónk elkülöníteni a kereskedéstől? Hogy lehetséges nem személyesnek venni a kereskedéseink eredményeit?

Az egyik lehetőség arra, hogy nem vonod be az önérzeted az, hogy erős falakat építesz, elhatárolódsz a kereskedéseid eredményeitől.

A határaid arról informálnak, hogy ki vagy te és mi az ami már nem te vagy. Segítenek azt is észrevenni, hogy mások értékei, ötletei vagy érzései nem feltétlenül a tieid is. Ezeknek a határoknak lehetővé kell tennie az információáramlást is közted s a világ között. Így őszintén figyelhetsz másra anélkül, hogy magadévá kéne tenned a véleményét, vagy a magadét rá kéne erőszakolnod. A kereskedésedben pedig a határaid szerepe, hogy különválasszon téged a kereskedéseid eredményeitől, különválassza egyik kereskedésed a másiktól és különválassza egy kereskedésed az összes többitől. Fontos tudatosítani, hogy a múltad, jelened és jövőd nem csak arról szól, hogy tőzsdei kereskedő vagy. Más területeken is értékeld magad, hogy önértékelésed több lábon álljon és jól tudd magad érezni. Ha az önértékelésed kizárólagosan a kereskedéseid eredményességétől függene akkor labilis lennél ami a kereskedéseid szabotálná. Ha vételi vagy eladási jelet kapva azt a belső hangot hallod, hogy: „És mi lesz, ha tévedek?” Egyből kisebbnek érzed majd magad, sérülékeny egód miatt nem mersz kockáztatni. Ezért szükséged van arra, hogy határt húzz a végkifejletek és önértékelésed közé. Csak így vagy képes megengedni magadnak azt, hogy ne legyen mindig igazad.

 

A másik lehetséges megoldás a nézőpontváltás. Három féle nézőpont létezik:

Az első a személyes nézőpont. Mikor a saját szemeiden keresztül nézed a világot. Ragaszkodsz azokhoz a gondolatokhoz amikben hiszel, átéled érzelmeid, saját meglátásaid szerint értelmezed a dolgokat. Ebben a nézőpontban érezhetsz szenvedélyt is. Ez a leggyakoribb nézőpont amiből az emberek szemlélik a világot. Ebben az állapotban sok információhoz férsz hozzá, de az elfogultság miatt kihagysz, felnagyítasz egyes információkat.

A második egy közömbös megfigyelő, egy másik ember nézőpontja. Itt eltávolodsz magadtól s mint egy szemtanú figyeled magad,  nem azonosulva magaddal. Más szemeivel látsz, más érzéseivel érzel. Kívülről figyeled magad. Más szemén keresztül és mások érzéseivel észlelsz. Megfigyelőként megkapod egy külsős hozzáfűzéseit. Egy elfogulatlan képet kapsz magadról.

Ha túlságosan közel kerülsz a történésekhez és magukkal rántanának az érzelmek, akkor válts nézőpontot! Kerülj ki a közelségből és nézd a helyzetet egy közömbös külsős szemszögéből. Mit gondolna, mit mondana az a másik ember akinek a szemén keresztül látod most a helyzetet és magad?

 

Ego nélkül kereskedni azt jelenti, hogy feltétel nélkül elfogadod magad, könnyen átéled a változásokat, felszabadulsz, kiteljesedsz. Egy kényelmetlen helyzet átélése –amiben felvállaltad érzéseid- is lazábbá tehet. A görcsök oldódnak, nincs a korábbi megfelelési kényszer. Mozgásod szabad, döntéseid gyorsak és racionálisak. Nincs védekezés, kapcsolatba kerülsz a világgal. Kifelé figyelsz elfogulatlanul. Ez a szabadság.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.