Főoldal » Kínai panda

Kínai panda

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Közel három évtizede kezdett el Kína színaranyból befektetési érmét verni, és indultak el világhódító útjukra a „Panda”érmék.

 Az érméket 1982 óta bocsátja ki a Kínai Nemzeti Bank. A gyártó és minősítő a Kínai Népköztársaságban működő Shenzhen Guobao Mint. Az érmék 999,9-es tisztaságú aranyból készülnek. Az érme elülső oldalán a kihalástól fenyegetett és rendkívül védett panda látható, a névérték és a finomság adataival. A panda motívum évente változik, minden évben más pandaábrázolással verik. A kibocsátó emellett a darabszámot is korlátozza, így az arany árán felül numizmatikai felárat is elérnek. Az érmék hátsó oldalán a verés éve és állandó jelleggel a pekingi Ég Temploma látható.

A ,,Panda” érméket a befektetési cél mellett ajándékként; a medál vagy fülbevalódíszként is vásárolják. Leginkább 1, ½, ¼, 1/10, 1/20 uncia súlyú érméket vernek, tükörveret minőségben. 1991-ben egyszeri alkalommal 1 grammos kibocsátás is készült. 1 unciánál nagyobbak is léteznek, (pl. 5 unciás) melyek igazi ritkaságnak számítanak. ,,Panda” érméket hasonló motívumokkal ma már ezüstből, platinából és akár palládiumból is vernek.

Az érmék kidolgozása nagyon igényes, szinte térbeli ábrázolással készülnek. A pandák fekete-fehér foltjait nagyon ötletes eljárással, matt és fényes felületek alkalmazásával ábrázolják.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.