Főoldal » Láthatatlan pénz

Láthatatlan pénz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

a „nincs nálam pénz” nem mentség többé – és ezt a gyerekek is tudják

5 tipp, hogy a gyerek is értse a „láthatatlan pénzt

Készpénzmentes világ vár ránk? Bő tíz évvel ezelőtt még kétszerannyian fizettek készpénzzel, mint bankkártyával. A mai gyerekeket már nem lehet azzal az indokkal lerázni, hogy „nem veszek, mert nincs nálam pénz”, hiszen ott a kártya. Nemcsak ezt tudják a gyerekek, hanem azt is, hogy miért biztonságosabb a kártyás fizetés a készpénzesnél – legalábbis azok a gyerekek, akik részt vettek a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjében.

 

Strandon, piacon, biciklikölcsönzőben, fagyizóban – általában már ezeken a helyeken is van terminál és készpénz nélkül intézhetjük a vásárlást és egyre inkább hátrányba kerül, aki erre nem teremt lehetőséget a vásárlói számára. 2015 eleje óta háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya és a teljes kártyával bonyolított forgalmat nézve is töretlen a fejlődés. Jelenleg csak az elfogadóhelyek száma fékezi a további növekedést. Néhány éven belül a bankkártya, illetve a mobilos fizetés átveheti a vezető szerepet a készpénztől, hiszen az utóbbi sokkal dinamikusabban fejlődik.

 

A kártyás vásárlás időigénye ma már rövidebb, mint a készpénzesé, ez is jelentősen hozzájárult a sikerhez. De hogyan lehet egy gyerekkel megértetni a virtuális pénz fogalmát? Hogyan lehet megtakarításra ösztönözni, amikor a pénz nem otthon gyűlik, hanem csak egy szám az sms-ben? Kérdés, hogy a bankkártya segíti-e a pénz beosztásának elsajátítását, vagy ellenkezőleg, a “láthatatlan” pénzmozgás hamis anyagi biztonságba ringathat? A digitális kor gyerekei beleszülettek ebbe, nekik természetes, hogy anya/apa kártyával fizet. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői a következő tippeket adják a szülőknek, hogy segítsék gyereküket a láthatatlan pénz fogalmának megértésében:

 

  • járjunk együtt vásárolni: akár az egyenlegünket is megmutathatjuk a telefonon (persze azzal a kéréssel, hogy másnap ne mondja el mindenkinek az iskolában), hogy miként vonja le a bank a vásárlás összegét

 

  • nyissunk nekik is bankszámlát, ahová betehetik a saját pénzüket, amikor pedig valamit vennének, kiveszik – így megértik, hogy a banknak nem odaajándékozzuk a pénzünket, hanem csak ott tartjuk, bármikor hozzáférünk. Hasznos is lenne, ha a zsebpénzt online kapnák: szakértők szerint a bankkártya a gyermekek pénzügyi nevelésének szerves része kellene, hogy legyen.

 

  • soha ne mondd azt a gyereknek, hogy erre nincs pénzünk, mert ezzel elveszti a biztonságát. Mondjuk inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket.

 

  • a nagyobb gyereket vigyük magunkkal a bankba is és avassuk be, mit intézünk, hogyan és miért

 

  • soha ne vigyük magunkkal a gyereket „shoppingolni”, ne tanulja el, hogy a vásárlás puszta időtöltés is lehet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.