Főoldal » Legyen kellemes a karácsony!

Legyen kellemes a karácsony!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismét elérkezett az év legszebb és legvarázslatosabb időszaka, a karácsony. Legalábbis sokak számára ezt jelenti, de nagyon sokan csak nyűgként gondolnak rá, egy olyan időszakra, amit valahogy át kell vészelni.

Ez a “csak éljük túl” mentalitás egyre inkább elterjedőben van és számos oka lehet, egyéntől függően. Azonban jelentős szerepet játszik benne az, hogy hosszú évtizedek során a kereskedelmi szektor és a média közös erővel elérték hogy az évnek ebben az időszakában vásárlási hisztéria törjön az emberekre. Pedig a karácsony nem arról szól, hogy minél több és minél drágább ajándékot vásároljunk, mert csak akkor ünnep az ünnep, ha a karácsonyfa alatt egy kisebb erődítmény magasodik az ajándékokból. Legalábbis nem erről kellene, hogy szóljon. Nyilvánvalóan gyerekkorban a karácsony elsősorban az ajándékok miatt olyan varázslatos, ezzel nem is lehet vitatkozni. A gond azzal van, hogy felnőttként is csak az ajándékok száma és minősége válik egyre inkább értékmérővé. Ennek köszönhető, hogy az ünnep előtti egy hétben komolyabb csatatérré válnak a bevásárlóközpontok és olyan dolgokat is megvesznek az emberek ajándék gyanánt, csak azért mert “venni kell valamit”, amikért egyébként biztos, hogy egy fillért sem adnának ki. Ajándékba jó lesz és legalább ezzel is beljebb vagyunk… 

Egy gazdasági témájú blogban nem sok keresnivalója van a szentimentalizmusnak, de azért megjegyezném, hogy szerintem komoly baj van a világgal, ha a szeretet kifejezője az ajándékok száma, értéke és ezáltal a pénz lett. Odáig sikerült eljutni, hogy karácsony közeledtével az öröm és a várakozás helyett sokkal inkább az az érzés keríti hatalmába az embereket, hogy “már megint mennyi pénz el fog menni”… Ez már szinte elfogadott, beletörődünk, mintha törvényszerű lenne. Még a mostani szűkösebb időkben is ez a helyzet, azzal együtt, hogy az elmúlt évekhez képest azért visszaesett a szokásos roham mértéke, legalábbis a kereskedők szerint. De az nem változott meg, hogy karácsonykor még mindig szinte mindent el lehet adni, amit csak egy kicsit is használni lehet valamire. Sőt még azt is,amit nem…

A változás szele azonban már megcsapott minket, egyrészt abban az értelemben, hogy világszerte jelentős mértékben nőtt az internetes vásárlás népszerűsége. Elkerülhető a tömeg, nem kell üzletről-üzletre vándorolni a keresett termék után, egyszerűen csak a fotelben ülve megrendeljük a kiválasztott dolgot és várjuk, hogy meghozza a futár vagy a postás. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy internetes vásárlás esetén jelentős kedvezményeket is kaphatunk. Szóval ha már egyszer arról szól az ünnep, hogy vásároljunk minél többet, akkor legalább könnyítsük meg, elkerülve a rengeteg stresszt, ami megkeseríti az ünnep perceit.

Nem biztos, hogy követendő példa, de mindenképpen említésre méltó, hogy az USA-ban egyre többen halasztják a karácsonyi bevásárlást az ünnepek utánra, amikor hatalmas engedményekkel juthatnak hozzá az árukhoz. A tömeg és a hisztéria ezzel nem lesz kisebb, de a kifizetendő összeg mindenképpen. Emellett méregdrága ajándékok híján az ünnep percei is inkább arról szólnak, hogy az emberek együtt lehetnek a szeretteikkel és békésen, boldogan töltik el ezt a két-három napot. 

Nehéz kérdés ez, mert tegyük a szívünkre a kezünket, ki nem szeret ajándékot kapni? Nyilván mindenki szeret és ezzel önmagában nincs is probléma, elvégre a kis Jézus is kapott ajándékokat születésekor a három királyoktól, tehát már ott elkezdődött ez a folyamat. De valószínűleg ők sem gondolták, hogy egyszer majd ez fogja meghatározni az ünnepet. 

Ahelyett, hogy pénzzel fejezzük ki a szeretetünket, inkább értékeljük azt, ha a szeretteinkkel ünnepelhetünk. Ez sokkal nagyobb ajándék bármilyen és bármennyi tárgynál, amit adunk vagy kapunk. Ha ez megadatik, akkor a többi ajándék sokadrangúvá válik. Legyen ünnep az ünnep!

Ezúton szeretnék minden kedves Olvasómnak, bloggertársamnak és a Blogmagazin összes kollégájának békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.