Főoldal » Legyen Ön is jegybankelnök!

Legyen Ön is jegybankelnök!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érdekli, hogy milyen a jegybankelnök élete? Nem érti, hogy miért olyan nehéz szinten tartani az inflációt? Úgy gondolja, hogy Ön jobban is el tudná végezni a feladatot? Itt a nagy lehetőség! Persze ez egyelőre csak egy játék, de ahhoz ragyogó alkalmat nyújt, hogy kipróbáljuk, milyen is valójában jegybankelnöknek lenni.

Az Európai Központi Bank honlapján található €conomia Game keretén belül betekintést nyerhetünk a monetáris politika működésébe és megtapasztalhatjuk, milyen hatással van a jegybanki alapkamat az infláció alakulására.

A feladat tehát az, hogy az EKB elnökeként próbáljuk a 2%-os szint alatt tartani az inflációt, mégpedig az alapkamat meghatározásával. Ehhez rendelkezésünkre állnak különböző indikátorok is, úgy mint a pénznövekedés üteme, a termelés növekedési üteme és a munkanélküliségi ráta. Ezek alakulását szintén figyelembe kell venni, amikor módosítjuk az alapkamatot. De ne rettenjünk meg, nem leszünk teljesen magunkra utalva a feladat elvégzése közben, ugyanis kapunk egy háttércsapatot is, akiket bár első látásra nehéz komolyan venni, de fontos visszajelzéseket és megjegyzéseket kaphatunk tőlük arra vonatkozóan, hogy mennyire végezzük jól a munkánkat. További segítségként szemezgethetünk a gazdasági sajtó híreiből is, amely szintén támpontot nyújthat a döntésekhez. 

A 2011 és 2018 közötti időszakra kapunk mandátumot és minden negyedévben kell meghatároznunk az alapkamat mértékét. Az oldal alján található csúszka segítségével beállítjuk a kívánt értékre, majd az OK gombra kattintva már látjuk is, hogy ez milyen hatással volt az infláció mértékére.

Mivel a monetáris politika nem általános iskolai tananyag, ezért biztos ami biztos alapon kapunk egy fogalomismertetőt is, ahol az összes fontos fogalom részletes leírása megtalálható, csak hogy mindenképpen elkerüljük a korai búcsút a jegybankelnöki székből.

Összefoglalva ez egy remek kis játék, mindenféle komoly tét és stressz nélkül próbálhatjuk ki a jegybankelnök munkáját. Egyúttal nagyon hasznos is, mivel a játék alapvető célja arra irányul, hogy minél több emberrel ismertesse meg a monetáris politika alapjait. Arra is alkalmas, hogy aki kipróbálta, átértékelje a jegybankról alkotott nézeteit illetve gondolkozzon pár másodpercet, mielőtt legközelebb a pokol legmélyebb bugyrába akarja elküldeni a jegybank elnökét.

Aki még nem próbálta ki, annak mindenképpen ajánlom!

http://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/economia/html/index.en.html

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.