Főoldal » Leminősítés várhat több magyar bankra

Leminősítés várhat több magyar bankra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Moody’s hitelminősítő intézet leminősítést helyezett kilátásba 6 magyarországi bankot illetően, elsősorban a pénzügyi-erő besorolások esetében. Az érintett bankok, vagyis az OTP, az FHB, a K&H, a Budapest Bank, az Erste Bank és az MKB a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről szóló törvény miatt kerültek felülvizsgálat alá. Az indoklás szerint a végtörlesztés lehetővé tétele veszteségeket fog okozni a bankoknak és ez kiegészülve a válságadóval komoly hatással lesz a tőkehelyzetükre is. 

Az OTP esetében a leminősítés egyet jelentene a bóvli kategóriába sorolással, aminek következtében jelentősen megdrágulna a pénzpiaci forrásszerzés a legnagyobb magyar bank számára. A bóvli kategória egyet jelent a befektetésre nem ajánlott, spekulációs kategóriával, mely magasabb kockázattal, de ennek következtében magasabb haszonnal is kecsegtet abban az esetben, amennyiben a bóvli kategóriába sorolt delikvens nem megy csődbe.

Ez a bejelentés nem éppen kedvező az OTP árfolyamára nézve, bár jelentős változás nem várható, mivel már így is meglehetősen alacsonyan jár az árfolyam, annak következtében, hogy a piac már előre beárazta az ilyen jellegű eseményeket. Miután a napokban szóba került Magyarország esetleges leminősítése is, ezért a piacot nem érte váratlanul a bankok leminősítésének kilátásba helyezése. Az OTP azonban a bóvli kategóriába sorolás esetében sem szorulna még egy jó ideig külső piaci finanszírozásra. 

Hogy mi lesz végül az egészből, az rövid időn belül kiderül, de ha bekövetkezik a leminősítés, akkor az nagyban befolyásolhatja az ország leminősítésének esélyét is, akár az előfutára is lehet ennek a bankok alacsonyabb kategóriába sorolása. Az mindenesetre nem túl bíztató jel, hogy az ország CDS-felára június óta 300 bázisponttal emelkedett, amely kétszerese az eurózónában jellemző emelkedésnek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.