Főoldal » Még egy kis statisztika – Egy főre jutó államadósság külföldön

Még egy kis statisztika – Egy főre jutó államadósság külföldön

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legutóbbi bejegyzésben egy kis statisztikai érdekességgel próbáltam megörvendeztetni a számok kedvelőit, amikor is az egyik befektetési csoport által kiszámolt egy főre jutó magyar államadósságról írtam. Ezt a témát folytatva gondoltam, megnézem, hogy mi a helyzet e tekintetben a környező országokban illetve a világban és a kapott eredményeket összevetem az előző bejegyzésben látott 2 320 000 Ft/fő-s magyar adattal.

Az egy főre eső államadósság kiszámításához szükséges, egyes országokbeli GDP arányos államadósságot és a GDP-t valamint a népességre vonatkozó adatokat az indexmundi.com oldalról szedtem össze. Ezek az adatok a 2011-es évre vonatkoznak, emiatt lehetnek eltérések a legfrissebb adatokhoz képest, de nagyságrendileg megfelelőek. Egyébként sem ajánlatos komoly következtetéseket levonni a kapott eredményekből, inkább érdekességként szolgálnak, mintsem releváns információként. Továbbá mivel az adatok dollárban lettek megadva, ezért a legfrissebb, 220 Ft-os árfolyammal számoltam.

Nézzük akkor az eredményeket!

Először tekintsük át a szomszédos országokat és hasonlítsuk össze az eredményeket a mi adatunkkal. 

Egy főre jutó államadósság forintra átváltva:

 • Ausztria: 7 061 780 Ft
 • Szlovákia: 1 440 190 Ft
 • Szlovénia: 1 894 770 Ft
 • Horvátország: 1 635 090 Ft
 • Románia: 568 060 Ft
 • Ukrajna: 252 626 Ft

Láthatjuk, hogy Ausztria kivételével az összes szomszédos országban alacsonyabb az egy főre jutó államadósság, mint nálunk. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy ezekben az államokban kivétel nélkül jóval alacsonyabb a GDP-arányos államadósság is, mint hazánkban. Ennek következtében, valamint amiatt, hogy Ukrajna és Románia kivételével a többi országban kisebb a GDP és a népesség száma is, nem meglepő, ha alacsonyabb értékeket kaptunk. Románia és Ukrajna esetében pedig az alacsonyabb államadósság és magasabb GDP mellé kimagaslóan magas népességszám is társul, így tehát jobban megoszlik a lakosság között az államadósság, kevesebb jut egy főre. 

Az Ausztria esetében kapott 7 millió feletti értéket magyarázhatja a miénkhez képest több, mint kétszer nagyobb GDP és a szintén magasabb államadósság. A népesség viszont kevesebb, mint nálunk, így jöhetett ki ez a magas érték. A későbbiekben azonban látni fogjuk, hogy a magas egy főre jutó eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott ország gazdasága gondban van, sőt…

További érdekességként megnéztem, hogy Európában melyik ország büszkélkedhet a legalacsonyabb GDP-arányos államadóssággal. Meglepő vagy sem, de a válasz Észtország. Náluk a tavalyi adatok alapján 8% körüli volt az államadósság, amely a viszonylag alacsony GDP és népességszám mellett egészen alacsony egy főre eső értéket adott, mégpedig 271 330 Ft-ot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Európában Észtország rendelkezik a legjobb gazdasággal, de az biztos, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődtek és lassan de biztosan elindultak a mintagazdasággá válás rögös útján.

Ha már mintagazdaság, gondolom sokan arra tippeltek, hogy Svájcban az egyik legalacsonyabb az államadósság szintje. Ez azonban nem igaz, mert már tavaly is 40% körül mozgott az értéke, amely az európai szinten magas GDP-vel és a kb. 7,5 milliós népességgel kiegészülve 5 731 660 Ft-os értéket ad egy főre vonatkozóan. Persze ez sem azt jelenti, hogy Svájc gazdasága rosszabb helyzetben lenne, mint az előbb említett országoké. Sőt inkább fordított arányosság mutatkozik az eddigiek alapján, azaz minél magasabb az egy főre jutó érték, annál jobban teljesít a gazdaság. De ezt sem kell szenzációs megállapításként értelmezni, mivel magas GDP és alacsonyabb államadósság esetén is kaphatunk egészen alacsony értékeket, ha a népességszám megfelelően magas, ahogyan azt mindjárt látni is fogjuk.

Ehhez hagyjuk el Európát és hajózzunk/repüljünk a világ többi része felé!

Nézzük meg a világ legerősebb gazdaságai között számon tartott Egyesült Államokat, Japánt és Kínát. 

 • Egyesült Államok:   6 074 860 Ft
 • Japán:       21 460 340 Ft
 • Kína:       174 130 Ft

Látható, hogy komoly eltérések vannak az eredményekben. Ennek az az oka, hogy az adatokban is legalább ennyire komoly eltérések mutatkoznak. Japán brutálisan magas értékét annak köszönheti, hogy a kimagasló GDP mellé nagyon durva, 226%-os államadósság párosul (2011-es adat). Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a lakosság a három ország közül Japánban a legalacsonyabb, akkor már nem is olyan meglepő az eredmény. Kína egészen alacsony mutatóját annak köszönheti, hogy egyrészt mint tudjuk, bőven egymilliárd felett van a lakosság száma, másrészt az államadósság is egészen alacsony, 20% alatti. Így már könnyen megkapjuk ezt az alacsony értéket, még akkor is, ha a GDP-ben nincs nagy eltérés Japánhoz képest. A három ország közül az USA-ban kimagaslóan a legnagyobb a GDP értéke, az államadósság szintje viszont közepes, 60% körüli, ez magyarázza a 6 milliós eredményt.

Végezetül nézzük meg, hogy az egész világot tekintve mely országokban a legalacsonyabb az államadósság és ezt mit jelent egy főre vonatkoztatva!

A legalacsonyabb értékeket tehát Líbiában (3%), Ománban (4%) és Chilében (6%) mérhetjük. Ennek megfelelően, mivel a GDP és a népesség is viszonylag alacsony (nagyságrendileg, mint a tárgyalt európai országokban), az egy főre eső értékek is egész alacsonyak.

 • Líbia:   74 250 Ft
 • Omán: 161 660 Ft
 • Chile: 158 880 Ft

Összefoglalva, láthattuk tehát, hogy a hazai adat (2 320 000 Ft) nem olyan kiemelkedően magas, a szomszédos országok között is található jóval magasabb. Azonban nem szabad ezekből az eredményekből komoly következtetést levonni, mivel nagyon sok tényező befolyásolja őket. Egyrészt nagyon sok függ a GDP, GDP-arányos államadósság, népességszám kombináció alakulásától. Alacsony népességű országokban magas GDP esetén érthetően magasabb értékek jönnek ki. Ugyanígy magas népességű országok esetén magas GDP esetén is kaphatunk alacsony egy főre eső értéket. Az eredmények nem jelentik azt, hogy ahol alacsonyabb az egy főre eső államadósság, ott jobb az élet és inkább oda kellene költözni, mert ott dübörög a gazdaság. Aki ezt a következtetést vonná le, azt érhetik meglepetések mondjuk Romániában vagy Ukrajnában.

Nem érdemes tehát túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek az adatoknak, inkább csak érdekességként szabad felfogni. Felüdülést jelenthet a mai válságos időkben olyan összehasonlítást nézegetni, amely bár valós adatokon alapul, nem kitaláció, mégsem kell belőle ítéletet alkotni az egyes országokról és gazdaságaikról. Persze egy kis iránymutatást azért ki lehet belőle olvasni, de nem ezen múlnak a nagy dolgok. Remélem azért lesz más is, aki érdekesnek, netán még élvezetesnek is találta ezt az összehasonlítást. Nekem legalábbis hamar elröppentek az órák, amelyeket az adatok összegyűjtésével és kiszámolásával töltöttem, talán az elolvasással eltöltendő percek sem lesznek olyan unalmasak, mint a lajhárok nemi élete (elnézést a lajhároktól, ha olvassák, a környezetvédelmi bloggerek pedig cáfoljanak meg).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.