Főoldal » Mi is az a Big Mac index?

Mi is az a Big Mac index?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy mi köze van ennek a sokak által kedvelt gyorséttermi műremeknek a gazdasághoz, de mindjárt kiderül, hogy össze lehet kötni a két dolgot.

Az angol nyelvű Economist magazin már 1986 óta közzéteszi ezt a világszerte ismert indexet, mely a vásárlóerő-paritáson alapul. Ezt azt jelenti, hogy a termékeknek és a szolgáltatásoknak a világ minden táján ugyanannyiba kellene kerülniük. Mivel azonban nem kerülnek ugyanannyiba, ez az eltérés a devizaárfolyamokban meg is látszik, a le-illetve felértékelések formájában. Az előbb említett termékek és szolgáltatások közül az Economist a Big Mac-et választotta ki, mivel világszerte kapható, összetevői pedig minden országban azonosak. Ezáltal remekül össze lehet hasonlítani az egyes országok valutájának vásárlóerejét. Mindössze arról van szó, hogy megnézik, az egyes országokban mennyibe kerül a szendvics, az árat átszámítják egy közös valutára majd ez alapján rangsorolják az országokat.

A 2011 júliusi felmérésből kiderül,  hogy Magyarországon 760 Ft azaz átszámítva kb. 4,04 dollárba kerül egy Big Mac, míg az USA-ban 4,07 dollár, ez alapján tehát reális a júliusban érvényes 188 HUF/USD árfolyam, vagyis a forint nincsen alulértékelve a dollárhoz képest.

Oroszországban vagy Kínában azonban jóval olcsóbb az emeletes szendvics, 2,7 rubelt illetve 2,27 jüant kell az ott élőknek kifizetni, ha éppen egy Big Mac-et szemelnek ki étvágyuk csillapítására. Ebből az következne, hogy a rubel és a jüan jelentősen alulértékelt a dollárhoz képest, ami a rubel a esetében igaznak is mondható, mivel az Economist szerint a júliusban érvényes 27,8 RUB/USD árfolyam nem reális, helyette inkább 18,5 körüli árfolyam felelne meg a valóságnak. A jüan esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet, mivel elemzők már egy ideje hangoztatják, hogy az olcsó Big Mac Kínában nem elég bizonyíték arra, hogy a jüan alulértékelt a dollárral szemben. Ezt azzal magyarázzák, hogy a szegényebb országokban az átlagáraknak is alacsonyabbnak kell lenniük, mivel a munkaerő költsége is alacsonyabb, mint a gazdagabb országokban.

Az Indexből az is kiderül, hogy az euró eléggé túlértékelt, mivel az euróövezetben átlagosan 4,93 dollárba kerül a szendvics.

Végül egy érdekes adat: Svájcban 8,03 dollár a Big Mac ára, azt hiszem ez elég jól bizonyítja, hogy mennyire túlértékelt a svájci frank a dollárhoz képest is. Ez kiugróan a legmagasabb adat Norvégia és Svédország mellett.

Az utóbbi években több próbálkozás is volt arra, hogy a Big Mac-et valami mással helyettesítsék, így született meg az Ikea polc-index vagy az Apple számítógép index is, de egyik sem lett túl sikeres, mert az adatok nem lettek értékelhetőek, legfőképpen amiatt, mert a nemzetgazdaság kevesebb ágazatát fedik le. Egyelőre tehát marad a Big Mac index, amely viccesnek tűnik bár, de a célját tekintve még nincs nála jobb.

[token node title-raw]

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.