Főoldal » Miért is fontos az innováció?

Miért is fontos az innováció?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjaink globalizált világában, ahol a politikai határokat kinőtték a gazdasági határok, talán az innováció a legfontosabb egy sikeres vállalat számára. Számtalan sok jó cég van, talán izgalmasabb kérdés, mely sokat foglalkoztat, hogy mitől lesz egy jó cégből kiváló cég. Kiváló cégnek nevezi a szakirodalom azokat a cégeket, amelyek az adott szektor piaci átlagánál 10-20 szor (!) eredményesebbek. Hogy mit jelent az hogy eredméynesebbek, és milyen mérőszámok alapján lehet összehasonlítani a vállalatokat, arra nem térek most ki.Annál izgalmasabb kérdés számomra, mitől válik egy jó cég kiválóva, mik a tartós üzleti siker elemei? A teljesség igénye nélkül kiemelném a legfontosabbakat Jim Collins  – Good to Great című könyvére támaszkodva:

– Előbb az ember, aztán a feladat. Előbb ültessük fel a megfelelő embert a buszra, és csak utána határozza meg az irányt, közösen!

– Az 5-ös szintű vezető, (Jim Collins szófordulatával élve) akinek ambíciója elsősorban a szervezetre, és nem saját magára irányúl, személyes alázattal, törekedve a sikeres utód kinevelésére.  

– A fegyelem magas kultúrája. A kiváló cégek olyan fegyelmezett emberekkel dolgoznak együtt, akiket nem kell irányítgatni, igy a vezetésnek nem az embereket, hanem a rendszert magát kell csak irányítani.

– A sündisznó elv, azaz olyan kristálytiszta elv lefektetése, amely irányadó a vállalat minden cselekedeténél.

–  Szembe kell nézni a kellemetlen tényekkel, amit csak olyan cégkultúra létrehozásával lehetséges, ahol a munkatársakat tényleg meghalgatják a vezetőik.

Menedzsement szempontból a kérdés az, hogy milyen vezetési stílus és menedzsement módszer a leginkább célravezető ezen kérdésekben.

Későbbi bejegyzéseimben az Agilis és a Waterfall menedzsment metodika összehasonlítása során többször is vissza fogok utalni a fenti pontokra.

Meggyőződésem ugyanis, hogy az egyre gyorsulva fejlődő, folyamatos innovációra alapuló globális gazdaságunkban kiváló csak akkor lehet egy vállalat, amennyiben az alkalmazott menedszment módszerei ezeket elősegítik, sőt ha a vezetési módszereket is fejlesztik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.