Főoldal » Mit jelent a Klaszter?

Mit jelent a Klaszter?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

EU-ban használt angol nyelvű szóhasználattal CLUSTER / CLUSTERING = fürt / fürtösödés. Elfogadott magyar fonetikus megfelelője: KLASZTER.

Klaszter “…olyan horizontálisan, vagy vertikálisan kapcsolódó önálló jogi személyiségű cégek integrációja, melyek a kapcsolódó társadalmi intézményekkel együtt, ugyanabban az ágazatban dolgoznak, …Regionálisan közel állnak egymáshoz, …piaci versenyzők és együttműködők, …összeköti Őket a hosszú távú üzleti dinamika, az innováció, a közösen racionalizált tevékenységek költség csökkentő és hatékonyságot növelő üzletvitele…” (Forrás: OECD-LEED, Enterprise DG, Regional Clusters in Europe alapján)

Tehát valójában a vállalkozásoknak egy olyan nem önálló jogi személyiségű stratégiai szövetsége, ami az eddig ismert vállalkozási csoportosulásoktól több szempontban is különbözik, mondhatnánk több és modernebb is. A klaszter non-profit szerveződés. Munkájának költségeit a tagok fedezik abból a megtakarításból és piaci többlet eredményből, amit a klaszter tevékenysége számukra megteremt. Tevékenységét a klaszter közösen kialakított és elfogadott szindikátusi szerződés alapján végzi. Egy klaszter, piaci szegmenstől, iparágtól, céloktól, függően lehet vertikális, (egymásra épülő tevékenységek esetén) vagy horizontális szerveződésű (párhuzamos tevékenységek esetén). Területileg általában regionális jellegű.

Miért éppen a klaszter a jövő?

Ez a típusú szerveződés elsősorban a kisebb és közepes vállalkozások piaci jövője szempontjából előnyös. Általában ezek a vállalkozások (elsősorban hazai körülményekre gondolok) önállóan, egy európai piaci versenyhez, valamint a technológiai, műszaki és termékfejlesztésekhez kevés tőkével rendelkeznek. Innováció nélkül viszont szinte lehetetlen a jövőben megmaradni. Tehát minden olyan kezdeményezés, ami az elkülönülő kis vállalkozásokat célirányosan integrálja, miközben meghagyja azok arculatát, és szervezésével a tagvállalkozásainak többlet jövedelmet tud hozni, az igen hasznos eszköz lehet az új európai kihívásokkal szemben, ahol a globalizálódó folyamatok eredménye képen egy kisvállalkozásra igen szomorú sors is várhat. A klaszter forma a nyugati fertályon már több éve sikeresen működik. Ezért ezt most az Unió is támogatja.

Nincs ennek a csúnya fonetikus szónak szebb magyar megfelelője?

Valószínűleg lehetne találni, hiszen régen voltak ehhez hasonló szerveződések, amit pl. szakcsoportnak neveztünk, de ez sem fedi a jelenlegi klaszter formát. Remélem, a jövőben megtalálják a résztvevők a megfelelő magyar elnevezést.

Mi volt az első magyar közüzemi szolgáltatásokat optimalizáló klaszter megalakításának oka?

A klaszter megalakításának gondolatát a VOSZ-KMRSZ vetette fel a gazdasági válság ellensúlyozása végett. A vállalkozások előtt megnyílt szabad energiapiac és szabad szolgáltató váltás előnyeit és a klaszter tagjainak csoporton belüli fogyasztási mennyiségét kihasználva kedvező árakat kap a szolgáltatóktól. Így minden klasztertag olyan áron jut az energiához amit egyedüli fogyasztása nem tenne lehetővé. Minél többen csatlakoznak klaszterünkhöz a jövőben, annál nagyobb súllyal tudjuk képviselni tagjaink érdekeit a szolgáltatókkal folytatott tárgyalások során.

Copyright VOSZKSZO, 2009

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.