Főoldal » Napjaink leghíresebb közgazdászai – Nouriel Roubini

Napjaink leghíresebb közgazdászai – Nouriel Roubini

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjaink egyik legismertebb és legmenőbb közgazdásza, az említésre méltó jóstehetséggel is bíró Nouriel Roubini. Zsidó szülők gyermekeként Isztambulban látta meg a napvilágot 53 évvel ezelőtt, majd iskoláit Olaszországban, a Bocconi Egyetemen illetve a Harvard-on végezte el, itt is doktorált nemzetközi közgazdaságtanból. Négy nyelven beszél folyékonyan, angolul, olaszul, héberül és perzsául. Jelenleg a New York University és a Yale tanára valamint a tanácsadással és elemzéssel foglalkozó RGE Monitor elnöke is. Ennek keretében többek között a Világbanknak és FED-nek is ad tanácsokat.

Azok számára, akik nem követik nagyobb figyelemmel  a gazdasági híreket, azon túlmenően, hogy miként alakulnak az árfolyamok, arról lehet igazán nevezetes, hogy előrejelezte a 2008-as gazdasági válságot. Igaz jósolta ő már 2005-re, 2006-ra és 2007-re is, de végül csak bejött neki. Ezért is tartják a pesszimista, sötét jóslatok mesterének. Korábban nem volt ennyire ismert és felkapott, csak egy átlagos tudós, aki néha borúsakat jósolgat. 2006-ban, amikor előállt a gazdasági válság rémképével, nem is nagyon vették komolyan, de amikor aztán 2008-ban bekövetkezett amit jövendölt, akkor egyből elkezdték tisztelni világszerte. Pesszimizmusa azóta is kitart, továbbra sem látja túl rózsásnak az amerikai gazdaság helyzetét, mondjuk a jelenlegi állapotot nehéz is lenne optimistán szemlélni.

Azonban topközgazdászunknak van egy másik oldala is, ez pedig Roubini a partiarc. Legalább annyira híres nőimádatáról, mint a megkérdőjelezhetetlen közgazdasági tudásáról. Rendszeresen feltűnik a legnagyobb bulikban, nem veti meg az éjszakai életet, egy igazi playboy. Mindaddig azonban, amíg továbbra is ilyen sikeresen és elismerten tevékenykedik közgazdászként, még a legelvakultabb bírálói sem róhatják fel neki, ha néha (rendszeresen) kiengedi a gőzt néhány lenge öltözékű hölgyemény társaságában. Hiába, van akinél ez a siker receptje, Roubini-nek mindenesetre rontani nem ront a szakmai teljesítményén.

Tehát jobban tesszük, ha ezentúl (is) figyelemmel követjük jóslatait, meglátásait, mert bár ő is téved néha, hiszen emberből van, de az eddigi találatainak is elég komoly hatásai lettek, vagyis nem árt őt komolyan venni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.