Főoldal » Nem tetszik a rendszer?

Nem tetszik a rendszer?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mára közhelyesnek számít a címadó kérdés, az örök nyerő húzás, amit akkor vethet be az ember, ha egyszerűen nem tud megfelelően választ adni az őt ért kritikára. A „technikát” széles körben alkalmazzák, alacsony és magasabb státuszú személyek egyaránt.

Természetesen nem szándékom bárki kritikájára így válaszolni, inkább felvezetném vele egy tárgyilagos, tudományos mű bemutatását.

A minap olvastam egy könyvről, melynek szerzője meglehetősen érdekes megközelítést tár szemünk elé a 2008 óta tartó globális gazdasági válságról.

A szerző neve számomra nem igazán csengett ismerősen, pedig Szalai Erzsébet egy szakmájában eredményes és értékes munkát végző szociológus, akinek fő munkássága a globális és hazai modern kapitalizmus gazdasági, társadalmi és pszichológiai elemzésére terjed ki. Legújabb könyve a Globális válság- magyar válság – alternatívák címmel jelent meg.

Aki érdeklődik a miértek iránt a mostani, Magyarországon közvetlenül érezhető és tapasztalható gazdasági válsággal kapcsolatban, igazán érdekes és gondolatébresztő információkra lelhet  a kötetben.

A mű három fő logikai vonalat ölel fel. Egyrészt magyarázattal szolgál a válság mélyebb, rendszerszintű okaira. Figyelemreméltó, hogy a kapitalizmus válsága szintén felvetődik, így a könyv nem csak pénzügyi értelemben tárgyalja központi témáját.

Másodsorban a válság negatív hatásai természetesen a kicsi, nyitott gazdasággal rendelkező hazánkat sem kerülték el, ami párosulva a mostani enyhén szólva speciális politikai körülményekkel, súlyos kihívásokat jelenthet a jövőnkre nézve.

Ugyancsak áttekintést kapunk a világ több pontján, elsősorban a gazdasági nehézségek hatására felbukkanó mozgalmakról és az ún. rendszerkritikai baloldalról a lehetőségek és veszélyek szemszögéből.

Mivel a szerző sem számít a „szűk esztendők” végére egy-két éven belül, megfogalmazza tudományos alapokon nyugvó optimista és pesszimista hazai és világ szintű jóslatait.

Mi várhat ránk? Mi lehet a kiút? Ez a könyv cáfolhatatlan választ nem, támpontot azonban adhat kérdéseink megválaszolásához.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.