Főoldal » Nemesfém

Nemesfém

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemesfémeknek az aranyat, ezüstöt (tradicionális nemesfémek) és a platina csoport fémjeit – platina, palládium, irídium, ozmium, ródium és ruténium, valamint a réniumot nevezzük. Ez utóbbi csoportban a platina kereskedelme a legjelentősebb. A rénium szintén a nemesfémek közé tartozik, annak ellenére, hogy sem a platinacsoportnak sem a “tradicionális nemesfémek” csoportjának nem tagja. Szigorúan, kémiai értelemben véve, kizárólag ezen elemek tekinthetőek valódi nemesfémnek.

Olyan kémiai elemek, azon belül pedig a ritka fémek egyik csoportja, amelyek nagy (gazdasági) értékkel bírnak. Fő tulajdonságuk a föld valamennyi ismert elemével szembeni reakció közömbösségük, tartósságuk. Korrózióval és oxidációval, a szokványos fémekkel való gyengítéssel és oldással szemben igen ellenállóak; savakkal szemben viselkedésük eltérő: az ezüst oldódik salétromsavban és koncentrált kénsavban, az arany, a platina és a palládium oldódnak királyvízben. A többi nemesfém savakban nem oldódik. Csekély affinitásuk miatt a természetben elemi állapotban fordulnak elő.  Magasabb az olvadáspontjuk is más fémekhez képest. Fényesebbek, csillogóbb hatásúak, puhábbak vagy képlékenyebbek, jól megmunkálhatóak, könnyen formázhatóak.

A nemesfémek keresletének forrása nem csupán azok gyakorlati felhasználási lehetőségében rejlik, hanem nagy szerepe van a bennük való befektetésnek illetve a nemesfémek értékállóságának. Történelmileg ehhez hozzájárult a két tradicionális és legismertebb nemesfém, az arany és az ezüst évezredes kiválasztottsága, hogy a gazdagság megtestesítőjeként csak a társadalom felső rétegei birtokolhatták.  Az aranyat és ezüstöt gyakran használják az inflációból és gazdasági visszaesésből származó veszteség lefedezésére. Régebben a nemesfémek, mint fizetési eszköz bírtak nagy jelentősséggel, napjainkban azonban már leginkább befektetési és ipari árucikként jelentősek. Befektetési szempontból az arany befektetési termékek mellett léteznek ezüst, platina és palládium tömbök, illetve érmék is. Azonban az arannyal szemben ezek értékesítése általános forgalmi adó köteles, tehát a világpiaci ár minden országban az ott érvényes ÁFA-val növekedni fog. (A nemesfém rudak alatt valójában inkább valamilyen nemesfémből öntött tömböket értünk, például az aranyrudat is, alakja alapján, helyesebben aranytömbnek nevezhetnénk.)

A nemesfém rudak (tömbök) kereskedelme árupiacokon, árutőzsdéken folyik. A nemesfém tömbök vagy érmék meghatározó jellemzője az, hogy értékük inkább tömegükben (mennyiségükben) és tisztaságukban rejlik, mintsem pénzbeli névértékükben avagy pénz formájukban feltüntetett névértékükben.A tisztaságuk mértéke kibocsátásonként, estenként változó lehet. Általános a 99,9%-os tisztaság. A legmagasabb tisztaságú tömegtermelésben készült nemesfém érmék a Canadian Gold Maple Leaf sorozatokban találhatóak, amelyek tisztasága elérheti akár a 99,999%-os értéket. Érdemes megjegyezni, hogy a 100% tisztaságú nemesfém tömbök előállítása nem lehetséges, egy nemesfém tömb vagy érme egy meghatározott mennyiségű, éppen csak szennyezettnek tekinthető ötvözetet tartalmaz.

Nemesfém státusz: Általában a ritka fémeket tekintjük nemesfémnek. Új ércek, érclelőhelyek felfedezése, illetve a bányászatban vagy finomítási eljárásban bekövetkezett fejlesztések, tökéletesítések a nemesfém értékének (drasztikus) csökkenését okozhatja, mint ahogy például az alumínium esetében. A nemesfém státuszt szintén meghatározhatja az az iránti magas kereslet vagy magas piaci ár.

Érdekes történelmi tény, hogy volt idő, mikor az alumíniumról is nemesfémként beszéltek. Fizikai, kémiai jellemzői azonban ezt nem támasztották alá. Az 1825-ös első kinyerésétől 1886-ig, a gazdaságos előállítási technológia feltalálásáig (Hall-Héroult eljárás) ára magasabb volt az ezüsténél, az aranyéval vetekedett. Az alumínium tehát egykor nagybecsű nemesfémből hétköznapi fémmé vált.  Habár az alumínium az egyik leggyakoribb, legszélesebb körben, könnyen fellelhető elem, a kezdetekben csak rendkívül bonyolult módon, nehezen tudták előállítani / kinyerni annak különböző érceiből. Ez tette az alumíniumot egy időben szinte az aranynál is értékesebbé.

 

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemesfém

http://www.aranypiac.hu/tudastar

(a főképen látható négy nemesfém: arany, ezüst, platina, palládium)

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.