Főoldal » NHS – A követendő brit példa

NHS – A követendő brit példa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2012-es londoni olimpia megnyitó ünnepségének jelenetei között feltűnt a britek egyik büszkesége, az NHS (National Health Service), azaz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat is. Az Egyesült Királyság egészségügyi rendszere követendő példának tekinthető és igazi mintarendszernek nevezik. 

Nézzük mitől olyan ismert és elismert az NHS rendszer!

Mint minden rendszernek, ennek is vannak előnyei és hátrányai, de először foglalkozzunk a rendszer jó oldalaival.

Az első és legfontosabb alapelve, hogy mindenki számára ingyenes és egyenlő mértékben hozzáférhető. A finanszírozást az adókból oldják meg, ellentétben például hazánkkal, ahol a járulékok jelentik az ellátás alapját.

Az ingyenes ellátás a fekvő – és járóbeteg ellátásra, a háziorvosi ellátásra, a mentális egészségügyi ellátásra, preventív szolgáltatásokra és a rehabilitációra terjed ki. Továbbá ide tartozik még a tanulási nehézségek esetén igénybe vehető segítségnyújtás, mely szintén ingyenes.

További különbség a hazai rendszerhez képest, hogy ha egy brit polgár bemegy a gyógyszertárba, akkor nem kell különböző árakat fizetnie az egyes gyógyszerekért, hanem minden gyógyszer után tulajdonképpen egy kiváltási árat fizet meg, azaz minden gyógyszer ugyanannyiba kerül. Azonban még ez alól is mentesülnek bizonyos csoportok, mint például a 16 éven aluliak vagy a 60 éven felüliek és a terhes nők.

A kórházak az állam tulajdonába kerültek és minden kórházban elérhető az összes ellátás. Azonban a rendszer problémái is ide kapcsolódnak. Egyrészt hosszú várólisták alakultak ki, ami abból adódik, hogy az állami kórházakban az állam határozza meg az orvosok bérét, ami alacsonyabb annál, mint amit elvárnának. Így komoly hiány keletkezett az orvosokból és a nővérekből is, mert az alacsony fizetés miatt nem tanulnak orvosnak az emberek. Ezt a problémát úgy oldják meg a britek, hogy munkaerőt importálnak, mivel a brit bérek még mindig magasabbak, mint például a magyar bérek. Ezáltal magasan képzett orvosokhoz és nővérekhez jutnak, ami csak tovább növeli a rendszer színvonalát.

Az Egyesült Királyságban tehát rengeteg pénzt fektettek az egészségügybe, de más országoktól eltérően ennek eredményei is lettek, mégpedig világra szóló eredményei. Látva a rendszer működőképességét, más országok is az NHS bevezetése mellett döntöttek, így például Kanada, Új-Zéland, Olaszország vagy Görögország.

A hazai egészségügy NHS formájára történő átalakítása is tervben van, mivel a jelenlegi rendszer, melyet járulékokból finanszírozott, nem fenntartható. Gondot jelentenek a magas járulékok, melyet bár igyekeznek csökkenteni, de ez viszont adóemeléssel jár. Így lényegében részben az adókból finanszírozzák az egészségügyet is, ebben az esetben viszont már érdemesebb lenne teljesen áttérni az NHS rendszerre, mely hosszú ideje megbízhatóan és sikeresen működik. Talán így az orvosok és nővérek külföldre áramlását is vissza lehetne fogni valamelyest.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.