Főoldal » Offshore az adóparadicsomban

Offshore az adóparadicsomban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Időről-időre nagy figyelmet kap a gazdasági-politikai életben az offshore tevékenység, mely egy ideje már hálás téma a magyar közéletben is, abban az értelemben, hogy időnként elő lehet húzni a kalapból, amikor éppen nincs miről beszélni vagy el kell terelni a figyelmet. 

De hogy igazából mit is jelent pontosan az, hogy valaki offshore céget alapít és hogy ez a tevékenység valóban üldözendő-e? Erre próbál választ találni ez a bejegyzés. 

Először is azzal kell kezdeni, hogy mit jelent maga az offshore kifejezés. A szó szerinti jelentése parttól távol fekvő, parton kívűli. Ez arra utal, hogy az alapítandó céget olyan távoli országban jegyzik be, ahol nem végez gazdasági tevékenységet és ezáltal az üzleti aktivitása szerint külföldinek minősül. Ez azért fontos, mert egyes országokban az országon kívűl eső gazdasági tevékenységre lényegesen kedvezőbb adózási feltételek vonatkoznak. Ezeket az országokat hívják adóparadicsomoknak, melyek többségében a bejegyzett offshore cégeknek egyáltalán nem kell társasági adót fizetniük vagy csak nagyon alacsony mértékben. 

Ha olyan adóparadicsomot keresünk, ahol egyáltalán nem kell adózni, akkor választhatjuk többek között a Seychelle-szigeteket, a Bahamákat, Gibraltárt, Barbadost, a Dominikai Köztársaságot, a Kajmán-szigeteket vagy éppen Man szigetét is. Bár többségében elég távoli helyszínek, de ez nem jelent problémát, mert sem a cégalapításhoz, sem a működtetéshez nem kell odautazni, az ügyintézést erre szakosodott irodák végzik.

Vannak olyan helyszínek is, ahol a kedvezmény abból áll, hogy nem kell adót fizetni a külföldi jövedelmekre, ilyen országok például Ciprus, Costa Rica, Panama, Hongkong.

Továbbá léteznek még azok az országok is, ahol csak minimális illeték vagy adó van, ilyen például Luxemburg, Málta, Monaco, San Marino, Lichtenstein, Dubai vagy az Egyesült Királyság.

Egy offshore helyszín kiválasztásában több fontos tényező is szerepet játszik, olyanok, mint a minimális bürokrácia, egyszerű ügyvitel, jogi és politikai biztonság, rugalmas jogrendszer illetve a tulajdonosok és cégvezetők anonimitása.

Az offshore cégalapítás motivációja szerintem elég egyértelmű, legfőbb cél az adóoptimalizálás. Egy olyan cégünk lehet, melynek minimálisak az adóterhei, nem látnak bele az üzleti könyvekbe és legfőképpen biztonságban van a vagyon. Persze ott a másik oldal is, hogy külföldön bejegyzett cég nem adózik az anyaországban, meg nem szeretjük a titkos svájci és ciprusi bankszámlákat sem stb. De lehet, hogy még mindig jobb, ha működnek offshore cégek, amelyek ugyan nincsenek itthon bejegyezve, ezáltal nem itt adóznak, mintha itthon lennének bejegyezve, de idővel megszűnnének. Nyilván az az ideális, ha hazai bejegyzésű cégek lennének csak, melyek itthon adóznak, ami kedvező a gazdaságnak, de ehhez kedvező gazdasági környezet is szükséges. Mióta adózni kell, azóta megvan a motiváció arra, hogy a vállalkozások elkerüljék a magas adóterheket. Így ha máshol sokkal kedvezőbb feltételekkel adózhatnak, ráadásul legálisan, akkor nem szabad csodálkozni, ha élnek is a lehetőséggel.

2006-ig Magyarországot is az adóparadicsomok közé sorolhattuk, mivel az itt bejegyzett offshore cégekre mindössze 4 %-os adókulcs vonatkozott. Nálunk az offshore világ tehát már 5 éve megszűnt, és ha a feljebb említett, helyszínekre vonatkozó feltételeket nézzük, egy darabig még nem is fog visszatérni. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.