Főoldal » Oroszország a növekedési pályára álló gazdaság

Oroszország a növekedési pályára álló gazdaság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 • Az orosz gazdasági válság során bekövetkezett GDP csökkenését mára a biztos növekedés váltotta fel. A világgazdaság talpra állásának és az ezzel párhuzamos olajár emelkedésnek köszönhetően az elemzők 2010-re 4-6%-os GDP növekedést prognosztizálnak az orosz gazdaságban.
• Oroszország (az olaj- és földgázkitermelésnek hála) ismét pozitív költségvetési egyenleget mutat fel. Emellett alacsony az ország eladósodottsága, és komoly devizatartalékkal rendelkezik.
• A világ földgázkészletének közel egynegyedét birtokló Oroszország a szénhidrogének mellett más nyersanyagokból is jelentős készleteket tud felmutatni: a jelentős vasérc-, nikkel-, réz- és káliumtartalékainak köszönhetően komoly növekedési potenciált hordoz, tekintettel az utóbbi időben megfigyelhető általános árupiaci árfolyam-emelkedésre.
• Mivel a világ erdővel borított területének kb. negyede Oroszországban található, az országban komoly szerep jut a
fakitermelésnek.
• Oroszország az utolsó évtizedben a világ éves gabonatermelésének 14%-áig növelte részesedését.
• A BRIC országok közötti kereskedelem egyre nő, Oroszország legnagyobb nyersanyag-felvásárlója Kína lett. A BRIC országok együttesen a világ természeti kincseinek felét birtokolják.

Részvénypiacban rejlő potenciál
• A gazdasági válság következtében 2008-ban az orosz részvénypiac komoly árfolyamcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni, míg 2010-ben az egyik legnagyobb árfolyamemelkedést produkálja az orosz tőzsdeindex. Az eddigi kiemelkedő teljesítmény ellenére további 40-45%-os növekedést kéne produkálnia az orosz részvénypiacnak, hogy a válságot megelőző, 2008 májusi csúcsot elérje.

Stabilitás a politikában
• Komoly változások történtek az orosz gazdaságpolitikában, ugyanis a válságot követően a kormányzat megértette, hogy jelentős mértékű külföldi működőtőke nélkül a technológiai, informatikai szektor nem fejleszthető – mindezt jól mutatja, hogy az utóbbi időben közeledés indult meg a külföldi befektetők irányába.
• Az előbbi előrelépés mellett az is Medvegyev nevéhez fűződik, hogy 2010 közepétől kezdődően nagyságrenddel csökkentették az állami támogatásban részesülő, stratégiai vállalatok számát.
• Továbbá az is a külföldi befektetőknek kedvez, hogy nyáron bejelentették, hogy állami tulajdonban lévő részvénytársaságok több pakettjét is piacra fogják dobni – például az állami vasút-, és egyes olajtársaságokét.
• A nyugat iránti elkötelezettséget mutatja, hogy az utóbbi időben sokat javult Oroszország kapcsolata az Egyesült Államokkal és az EU-val is.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.