Főoldal » Ozmium

Ozmium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nehéz platinafémek közé tartozó, kékesszürke színű, kemény, rideg nemesfém, a legnagyobb sűrűségű elem. Megmunkálni, keménysége miatt nemigen lehet. Nagyon ritka elem.  Könnyen ötvöződik a többi platinafémmel.  Felhasználják ötvözetek alkotórészeként,  katalizátorként, keményfém szerszámként más platinafémekkel ötvözve, repülőgép-technikai alkatrészekben, stb. Jó elektromos vezető.

A legritkább elemek közé tartozik  Egy angol vegyész,  Tennant fedezte fel  1803-ban.  A por alakú ozmium levegőn ozmium-oxiddá alakul, lassan már szobahőmérsékleten is. Tömör állapotban a savaknak, sőt még a királyvíznek is jó ellenáll. Olvadáspontja igen magas (2700 °C). Fluorral és klórral hevítve egyesül, magasabb hőmérsékleten kénnel, szelénnel és tellúrral is egyesíthető. Vízgőzzel hevítve hidrogént fejleszt. Főleg ozmium-irídium ötvözet formájában található. Nyers platina mellett fordul elő az ozmiridium, ami a két fém valamint más platinafémek ötvözete, néha aranyat is tartalmaz.

Előállítása a platinaérceknek királyvízzel való melegítésekor visszamaradó oldhatatlan részekből, vagy a nyers platinafém tisztításakor kapott ozmium- irídium ötvényből történik. Vegyületeinek kémiai sajátságai a platinavegyületekéhez igen sokban hasonlítanak.

Felhasználása: korrózióállósága a platináét is többszörösen felülmúlja.  Az ozmiumot tisztán nem, de főként irídiummal, platinával való ötvözetét sokféle célra alkalmazzák. Platinával együtt kopásálló, vegyi hatásoknak jól ellenálló ötvözetet alkot. A platina keménységét, elektromos vezetőképességét javítja. Ridegsége miatt mechanikailag nehéz megmunkálni, így csak ötvözetként használatos. Legnagyobb mennyiségben nagyon kemény ötvözetek gyártásához használják. Felhasználják műszerek készítéséhez.  Némely töltőtollak hegye is ebből az öntvényből készül. Valamint műszercsapágy, villamos érintkező stb. Vegyületeit katalizátornak is alkalmazzák.

Biológiai hatások: A lézertechnikában és a radioaktív vizsgálatokhoz elterjedten használatos. Az ozmium egyik vegyületét, az ozmium-tetroxidot szövettani metszetek festésénél.  Az ozmium egyes vegyületét  felhasználják a fogászatban is.  Az előbb említett ozmium-tetroxid viszont erősen mérgező, magas koncentrációban a levegőben tüdő-, bőr- és szemkárosodást okozhat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.