Főoldal » Receptek André Kostolanytól

Receptek André Kostolanytól

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

André Kostolany első magyarul is kiadott könyve, a TőzsdeszemináriumTőkebefektetőknek és spekulánsoknak, igazi ritkaságnak számít, meglehetősen nehéz hozzájutni, felkutatni, csak elvétve lehet találni belőle néhány eldugott példányt. Nem is csoda, hogy ekkora kincsnek számít, hiszen választ ad minden olyan kérdésre, amely a kezdő vagy éppen haladó tőzsdecápák fejében felmerül és azokra is, amelyek még fel sem merültek. Egyetlen dolog nehézkes ezzel a könyvvel kapcsolatban: letenni.

 

 

A szerző bemutatásához a könyvből idéznék egy részletet, amely mindent elmond napjaink egyik legnagyobb tőzsdegurujáról.

“André Kostolany elmaradhatatlan csokornyakkendőjével, igazi tőzsdeügynöki nadrágtartójával, kifogyhatatlan anekdotáival, na és végül, de nem utolsó sorban, több mint hatvan, tőzsdén töltött esztendő rengeteg tapasztalatával a tőzsde világának egyik legsajátosabb alakja. Valószínűleg majdnem mindent tud, amit a világ tőzsdéiről tudni lehet, és az igazán sokat tudó embereknek azzal a tulajdonságával is rendelkezik, hogy ezt a tudását úgy tudja másoknak átadni, hogy közben úgy érezzük: minden, amit elmond, nagyon egyszerű és világos. Számos nyelven megjelent több mint 20 könyvével, évtizedek óta a világ különböző tőzsdei központjaiban tartott előadásaival jelentős mértékben hozzájárult a mai – számára már sok szempontból idegen – tőzsdei generáció képzéséhez.” 

Elmondása szerint a tanácsai sokkal inkább a személyes tapasztalatain alapulnak, mintsem az alapvető közgazdasági ismereteken. Nem az egyetemeken, a szakkönyvekből jutott hozzá az elismerésre méltó tudásához, hanem ahogy fogalmaz, “a tőzsde dzsungelében” harcolt meg érte. Össze sem tudná már számolni, hogy hosszú pályafutása alatt hány tranzakciót bonyolított le, melyek között természetesen nem csak sikeresek voltak. A kevésbé sikeres ügyleteken tanulta meg igazán a tőzsdei mesterség csínját-bínját, olyan tanulópénz volt ez, melyet egyik gazdasági főiskolán vagy egyetemen sem kell megfizetni.

Szinte a létező összes módon spekulált már, mindenre és mindenhogyan, előfordult, hogy olyan tranzakciókat is végrehajtott, amelyről még senki sem tudta, hogy mi az. Érthető ha “tévedhetetlen jövendőmondónak” gondolták, pedig még ő sem az. Számos alkalommal tönkrement, többször került olyan mélységekbe, ahonnan azt gondolta, hogy már nincs visszaút. Mégis mindig megtalálta a helyes irányt, hiszen ahogy fogalmaz is, ” a tőzsdés olyan, mint a keljfeljancsi”.

A könyvben adott válaszai e hatalmas tapasztalatából adódnak, mellyel az a célja, hogy a téziseit, módszereit a lehető legegyszerűbben elmagyarázza. Mint mondja, “semmi sem egyszerűbb és hasznosabb, mint világos, rövid kérdésekre világos, rövid válaszokat adni.”

Úgy gondoltam, hogy érdemes lehet bemutatni ezt a magyarul nehezen hozzáférhető művet, mely hasznos lehet a tőzsdézés fortélyainak megtanulásához. Ezért a most induló sorozatban kiemelem a lényeges részeket és megismertetem az olvasót a Mester válaszaival, anekdotáival. Kezdve az olyan alapvető kérdésekkel, mint hogy mi a tőzsde és az értékpapír? Az olyan bonyolultabb témákon át, mint hogy mi a különbség a játék és a spekuláció között? Egészen odáig, hogy miként hangzik a baisse-spekulánsok egyszeregye?

Kezdésként nézzük meg azt, hogyan viszonyul a szerző a tippekért faggatózókhoz! Egy kínai közmondást idéz, mely úgy szól, hogy ” Ha van egy barátod, ajándékozz neki halat, de ha igazán szereted, tanítsd meg horgászni!” Ezt a választ adja azoknak, akik tippeket kérnek tőle, mivel szerinte “a tippek azok a halak, amelyet magunknak kell megfogni”. Az ajándékba kapott tippek mindössze “vevőcsalogatók”, mivel csak arra buzdítanak, hogy olyan papírokat vegyünk meg, amelyeket valamilyen csoport meg akar vetetni. A megfelelő tippekkel ellátott kereskedők megveszik a papírt és így felhajtják az árfolyamát, ez pedig újabb vásárlókat vonz, a csoport pedig eléri a célját. Ha sikeres kereskedők akarunk lenni, akkor ne rohanjunk tippek után, inkább legyenek ötleteink, elképzeléseink. Vagyis gondolkodjunk önállóan, ezáltal megtaláljuk a tippeket, ahogyan a tapasztalt horgász is kifogja a halakat.

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy az ördög sosem alszik, vagyis az árfolyamok sem alakulnak mindig úgy, ahogyan elképzeljük. A tőzsde meglehetősen szeszélyes és kiszámíthatatlan, nem könnyű a semmiből elérni valamit. Ennek alátámasztására zárásként idézzünk a Mestertől. ” A lehetőségeknek ezernyi variációja létezik, ami a tőzsdén mind megtörténhet, de lehetetlen minden elképzelhető esetet számításba venni. Így én nem a kész ételt, hanem csak a recepteket adom, amiből mindenki a saját ízlése szerint készíti el az ételt. Meg vagyok győződve róla, hogy Ön jó szakács. Jó étvágyat! ” 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.