Főoldal » Rénium

Rénium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az utolsó nemesfém bemutatásához érkeztünk: ez a rénium. Ezüstfehér, csillogó, igen kemény, rendkívül magas olvadás-és forráspontú fém. A földkéreg egyik legritkább eleme. A tíz legdrágább fém közé sorolják.  Egyik legfontosabb felhasználási területe a repülőgépgyártás, egy-egy polgári célú repülő motorja 35 kilogramm réniumot tartalmaz.

A rénium szintén a nemesfémek közé tartozik, annak ellenére, hogy sem a platinacsoportnak sem a “tradicionális nemesfémek” (arany, ezüst) csoportjának nem tagja. Olvadáspontja 3186 Celsius-fok, ennél csak a széné és a volfrámé magasabb. Nagy sűrűségű, e téren csak a platina, az irídium és az ozmium előzi meg. Nagyon ellenálló, még a halogénelemekkel is csak magas hőmérsékleten lép reakcióba. Salétromsavban oldódik, tömény kénsavban lassabban.   Főleg a platinaércekben és molibdenitben fordul elő. A rénium a természetben nem igazán található meg szabad állapotban. Előállítható oxidjának magas hőmérsékleten való bontásával. 1925-ben fedezték fel (Nondack és munkatársai).

Felhasználják igen ellenálló, magas hőmérsékleten olvadó ötvözetek készítésére, a vegyiparban katalizátorként, termoelemek készítésére,  ötvözeteiből készül turbinák lapátja és sugárvédelem céljára (sugárhajtómű-gyártás) is használatos. Tömegspektrográfiában és ionműszerekben szintén. A többi között manőverező robotrepülőgépek, erőművi berendezések és ólmozatlan benzin gyártásánál is alkalmazzák. A repülőgép-motor gyártók energiatakarékossági okokból jelentősen megnövelték a rénium mennyiségét a turbinákban, ennek is köszönhető, hogy a rénium ára a világpiacon az utóbbi években drasztikusan megnőtt. Szakértők szerint a rénium továbbra is igen jó befektetés.

 

Főbb réniumtermelők: Chile, Kazahsztán,  Egyesült Államok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.