Főoldal » Ródium

Ródium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következő nemesfém, amit be szeretnék mutatni: a ródium. A platinacsoportba tartozó fém, mely ezüstfehér színű, nagy fényvisszaverőképességű, elég jól nyújtható és kovácsolható anyag.  Ritka elem, néha a nyersaranyban és a platinában található.

Wollaston fedezte fel nyers platinában 1804-ben. Szobahőmérsékleten kissé rideg, viszont magasabb hőmérsékleten jól megmunkálható. Elég jó elektromos vezető. Savakban, sőt még a királyvízben sem oldható. Oxigénekkel, halogénekkel csak magas hőmérsékleten reagál. Előállítása vegyületeinek redukciójával történik. Olvadáspontja:  1966°C

Felhasználják ötvözetei formájában laboratóriumi tégelyek, (járműveknél) katalizátorok, termoelemek készítésére. Platinával és irídiummal ötvözve hőelemek készíthetők belőle, melyek igen magas hőmérsékletek mérésére is alkalmasak. Az elektrolitikusan leválasztott ródiummal csillagászati tükröket vonnak be. Ródiumból készülnek az ammónia oxidációjához használt katalizátorok is (ez a salétromsavgyártásnál lényeges). Légi járművekben gyújtógyertyák elektródjaként is alkalmazható. Allergiamentes fém. Keménysége és magas fénye miatt az ékszeriparban is használatos: a fehérarany vagy ezüsttárgyak felületbevonására (ródiumozás). Újabban néha értékesebb bizsu ékszerek felületi bevonatára is használják.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.