Főoldal » Ruténium

Ruténium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A könnyű platinafémek csoportjába tartozó elem. Szürkésfehér, fénylő, igen kemény és rideg, porrá zúzható fém. A ruténium iránti kereslet nőtt az utóbbi években, a fémet használják az elektronikai iparban (50%) és a vegyiparban (40%) illetve kisebb mennyiségben ötvözéshez. Elnevezése Oroszország középkori latin nevéből (Ruthenia) ered.

Claus, orosz kémikus fedezte fel uráli nyers platina feldolgozása közben (1827). Finom por alakjában jelentős mennyiségű hidrogént és oxigént old fel. Jól oldja a gázokat. Mozsárban porrá zúzható. Halogénekkel magasabb hőmérsékleten reagál. Nem oldódik savakban.  Még a forró királyvíznek is ellenáll. A legmagasabb hőmérsékleten sem olvad meg, de részben elillan (olvadáspontja igen magas:  2334 °C ). Sajátságai leginkább az ozmiuméhoz hasonlítanak. Mint többi platinafémnek, a ruténiumnak is elég nagy az elektronegativitása. Jó elektromos vezető. Igen ritka fém, önálló ásványa: a laurit, csekély mennyiségben a nyers platinában is megtalálható.

Előállítása: a ruténium a természetben megtalálható nyersplatinában  és ozmirídiumban  fordul elő. A ruténium a platinafémek szétválasztásakor a királyvízben oldhatatlan részben gyűlik össze; ez kálium-nitráttal és kálium-hidroxiddal megolvasztva kálium-rutenátot ad, amelynek oldatába klórt vezetve ruténium- tetroxid  keletkezik, amely könnyen fémmé redukálható.

Felhasználás: az elektronikában elsősorban chipekben alkalmazzák. A fémet palládium és platina ötvözetekben használják, keménysége miatt, kis mennyiségű titániummal javítja a korrózióállóságot. Felhasználják az ékszeriparban, ötvözetek készítésére, katalizátorként (oxidációs reakciókban és hidrogénezésnél), elsősorban kőolajiparban kén-hidrogén eltávolításra, ammónia termelésre földgázból, valamint ecetsav és metanol előállítására. Ötvözeteit továbbá tollhegyek gyártására, ruténium vegyületeket alkalmaznak színes kerámiákban és üvegekben, valamint a villamosiparban érintkezők készítésére.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.