Főoldal » Shapley és Roth kapta 2012-ben a közgazdasági Nobel-díjat

Shapley és Roth kapta 2012-ben a közgazdasági Nobel-díjat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-bizottsága a mai napon kihirdette a közgazdasági Nobel-díj győztesét. Pontosabban győzteseit, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén is két név hangzott el a kihirdetés során. 2012-ben tehát Alvin Roth és Lloyd Shapley részesült az elismerésben.

Abban az elismerésben, melyet a svéd jegybank alapított 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából,  A közgazdaságtudomány Alfred Nobel Emlékdíja néven. Az első díj 1969-ben került odaítélésre, mégpedig rögtön megosztva, Ragnar Anton Kittil Frisch és Jan Tinbergen között, a gazdasági folyamatok elemzését segítő dinamikus modellek kifejlesztéséért és alkalmazásáért. A későbbi díjazottak között olyan híres közgazdászok voltak, mint például Paul Samuelson, John R. Hicks és Kenneth Arrow, Milton Friedman, Paul Krugman illetve eddigi egyetlen magyarként Harsányi János.

Az idei díjazottak a stabil allokáció és a piactervezés kutatásáért kapták az elismerést. Kutatásuk arról szólt, hogy játékelméleti eszközökkel megtalálják a kereslet és a kínálat optimális kombinációját a piacok hatékonyságának növelése céljából. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint sikerrel, hiszen “Shapley alapelméletének és Roth kutatásainak, kísérleteinek kombinációja eredményeként számos piac teljesítményének növekedése következett be.” 

Alvin E. Roth a Harvard professzora, operációkutatásból diplomázott és doktorált, fő területei a piactervezés, a játékelmélet és a kísérleti közgazdaságtan. Lloyd S. Shapley a University of California professzora, matematikából diplomázott miután visszatért a II. világháborúból, ahol kitüntetésben is részesült a szovjet időjárás-kódok feltöréséért. A háború után a Princeton-on doktorált játékelméletből, a nevéhez fűzödik többet között a Shapley-érték, mely azt mutatja meg, hogy egy játékos számára mi az értéke annak, ha részt vesz egy adott játékban. 

A díjra esélyesként emlegetett közgazdászok mezőnye meglehetősen veretes, többek között az Oxfordi Egyetem, a Princeton, az MIT és Yale Egyetem tanárai, professzorai a legnagyobb esélyesek között voltak, de abban biztosak lehetünk, hogy az idei díj jó helyre került, hiszen a Svéd Királyi Akadémiát idézve:

” Az idei díjazottak kiemelkedő példáját mutatták a gazdasági tervezésnek.”

Felhasznált források:

www.wikipedia.hu

www.bloomberg.com

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?