Főoldal » Kisváros méretű számítógép-központ épül Kínában

Kisváros méretű számítógép-központ épül Kínában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ázsiai országban a közeljövőben egy több mint félmillió négyzetméter alapterületű szervercentrumot hoznak létre. A nem mindennapi projektben az IBM is részt vesz.

 

ComputerWorld amerikai IT-magazin tudósítása szerint a kisváros méretű és a számítási felhő technológián alapuló központ összesen 575 000 négyzetméter területet foglal majd el. A komplexum első épülete egy kereken 60 000 négyzetméteres szervercentrum lesz, ami az IBM együttműködésével készül el. Az épületegyütteshez különböző kiszolgáló létesítmények, többek között lakótömbök és irodaházak is tartozni fognak. Ennek köszönhetően a helyszínen dolgozó szakembereknek jó élet- és munkakörülményeket tudnak biztosítani és a tervezett komplexum ilyen szempontból nem hasonlít majd a klasszikus szerverközpontokra.

A programot az IBM mellett az amerikai kormány is támogatja. Az amerikai energiaügyi minisztérium szakértői átadják a nagy méretű számítógép-központok energiatakarékos kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalataikat a kínai mérnököknek. A szakértői csoportot Dale Sartor, a szaktárca felügyelete alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársa fogja vezetni. A mérnök tavaly már meglátogatott nyolc kínai szervercentrumot. Az USA korábban hasonló együttműködést kezdeményezett Indiával is.

Az új számítógép-centrumot Hebei tartományban hozzák létre. Az építési munka első szakaszában összesen hét adatfeldolgozó részleget alakítanak ki, majd további hat egységet adnak át. Az építkezés várhatóan 2016-ra befejeződik és a központ onnantól teljes számítási kapacitással fog rendelkezni. Az IDC adatai szerint Kína idén várhatóan több mint 112 milliárd dollárt költ IT-kiadásokra és -fejlesztésekre, hardverek és szoftverek beszerzésére. Ez az összeg 15,6 százalékkal nagyobb a tavalyi összegnél, ami 97 milliárdot tett ki. Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok után Kína költi legtöbbet IT-beruházásokra.

 

http://www.sg.hu/cikkek/79987/kisvaros_meretu_szamitogep_kozpontot_epit_kina

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.