Főoldal » Tehetséges egyetemisták és pályakezdők: a pénz nem minden

Tehetséges egyetemisták és pályakezdők: a pénz nem minden

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A GE Foundation Scholar-Leaders regionális egyetemi ösztöndíjprogram 12 éve működik Magyarországon.A régióban a GE Foundation eddig közel 2,5 millió dollárt (mai árfolyamon 550 millió forintot), a GE vezetői, mint önkéntesek több mint 4500 munkaórát fektetettek be a jövő vezetőinek képzésébe.A GE a 12 éve működő program révén versenyelőnyhöz juttatja a tehetséges diákokat – számuk a régióban idén majdnem eléri az 500 főt – és elősegíti egy regionális vezetői hálózat kiépítését, hozzájárulva ezzel a térség humánerőforrás-fejlesztéséhez.

Tehetséges diákként vagy friss diplomásként az első munkahely kiválasztásakor nehéz figyelmen kívül hagyni a pénz kérdését, és minden másnál fontosabbnak tekinteni a tapasztalatot és a kapcsolatokat. Lipták Szilárd, a 2012. évi GE Foundation Scholar-Leaders regionális egyetemi ösztöndíjprogram egyik nyertese a pénzt tartotta elsődleges szempontnak, amikor jelentkezett a programra. Két évvel később már úgy tartja, hogy a pénz még csak nem is másodlagos kérdés. Ami igazán számít, az a tapasztalat és a kihívások. 

A GE Foundation Scholar-Leaders idei ösztöndíjait Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója ma délután adta át a 8 magyar nyertes diáknak Budapesten. Zolnai szerint a „karrier építése nem az első munkahelyen kezdődik, hanem sokkal korábban. Fontos, hogy a jövő vezetői már az egyetemi tanulmányaik alatt olyan tapasztalatokat szerezzenek, és olyan készségeket sajátítsanak el, amelyekre később, munkájuk során építeni tudnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a közép-kelet-európai régió legnagyobb amerikai befektetőjeként cégünk a regionális GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíjprogrammal versenyelőnyhöz juttatja a diákokat, és így hozzájárul a régió humánerőforrás-fejlesztéséhez.”

  

Lipták Szilárd, az ösztöndíjprogram korábbi nyertese, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója is a program kapcsán kiemelte: „Úgy érzem, hogy a GE Foundation Scholar-Leaders Program egy igazi lökést adott nekem – miután megkaptam az ösztöndíjat, jobban tanultam és több iskolán kívüli tevékenységet végeztem, ráadásul bátrabban mertem kiállni az emberek elé. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem az ösztöndíj volt a fő motiváció, amikor jelentkeztem a programra. Akkoriban nem gondoltam volna, hogy eljön egyszer az idő, amikor a pénz egyáltalán nem lesz lényeges számomra, de a tapasztalat annál inkább.”

 

Szilárd egyike annak az egyetemi alapképzésben üzleti, közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló 494 elsőéves hallgatónak, aki az elmúlt 12 évben a GE Közép-Kelet-Európára kiterjedő programjára jelentkezett. Mindnyájan lehetőséget kapnak arra, hogy a GE egyik vezetője mentorálja őket (melynek keretében akár ún. “job-shadowing”-ra is sor kerülhet, amikor a vezetőt árnyékként követve betekinthetnek annak mindennapi munkájába), részt vehetnek a GE Foundation Scholar-Leaders tevékenységeiben és közösségi projektjeiben, továbbá két évig évi 1500 euró ösztöndíjat kapnak.

 

Vajda Ágnes, az IIE Europe igazgatója szerint: „A GE Foundation Scholar-Leaders Program a jelentős anyagi támogatás és a vezetői készségek és képességek fejlesztésén túl lehetőséget nyújt a diákoknak egy regionális kapcsolati háló kialakításához, mely karrierjük során életre szóló erőforrást és inspirációt biztosít majd számukra.”


A GE Foundation regionális vezetőképző programjának köszönhetően számos sikeres karrier indult már útjára. Két öregdiák, Lám István és Szilágyi György például 2011-ben alapította meg biztonságos felhő-adattárolással foglalkozó vállalkozását, a Tresoritot, és az idén már a CNN Money News című pénzügyi hírműsorában is szerepeltek.  A két alapító az ösztöndíjprogramban ismerte meg egymást, befektetőjüket a GE Foundation Scholar-Leader mentora közvetítésével találták meg, és a programban elsajátított készségeket alkalmazva működtetik vállalkozásukat. A felhőket vették célba, és el is jutottak oda.

 

Ma pedig újabb 8 diák kap lehetőséget ugyanerre – vagy akár még többre.


A GE Foundation Scholar-Leaders Program 2014. évi ösztöndíjasai:


·         Abrecht Dorisz, Budapesti Corvinus Egyetem

·         Dócs Kristóf, Budapesti Corvinus Egyetem

·         Forgács Ádám, Budapesti Corvinus Egyetem

·         Horváth Dániel, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

·         Kis Klaudia, Miskolci Egyetem

·         Nagy Tamás, Pécsi Tudományegyetem

·         Sváb Dorottya, Budapesti Corvinus Egyetem

·         Szabó Gréta, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

 

A korábbi nyertesekről bővebb információ a GE regionális blogján,

http://geforcee.geblogs.com/young-talents-time-to-forget-about-money/

az ösztöndíjprogramról pedig az alábbi linken olvasható:

http://scholarshipandmore.org/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.