Főoldal » Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat

Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2011-es közgazdasági Nobel-díjat megosztva kapta két amerikai közgazdász, Thomas Sargent és  Christopher Sims, a gazdaságpolitika és a különböző makrogazdaság mutatók közötti ok-okozati összefüggések vizsgálatában elért eredményeikért. A kitüntetett professzorok sokat tettek a racionális várakozások szerepének megismeréséért és azoknak a gazdaságpolitikában történő figyelembevételéért.

Többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy, egy átmeneti szigorítás vagy egy adóvágás hogyan hat a GDP-re és az inflációra?  Mi történik, ha jegybank változtat az inflációs célján vagy a kormányzat módosítja a költségvetési hiányt? Megállapították, hogy az összefüggés általában kétirányú, azaz a gazdaságpolitika hat a gazdaságra, de a gazdaság is hatással van a gazdaságpolitikára. Ezeknek az összefüggéseknek a rendszerében elsődleges szerepük van a jövőre vonatkozó várakozásoknak, ugyanis a magánszektor politikával és növekedéssel kapcsolatos várakozásai befolyásolják a bérekkel, megtakarításokkal és beruházásokkal kapcsolatos döntéseiket. Ugyanígy a gazdaságpolitikai döntéseket pedig befolyásolják a magánszektor várható teljesítményével kapcsolatos várakozások.

Az akadémia indoklása szerint a díjazottak módszerei alkalmasak ezeknek az ok-okozati viszonyoknak a feltérképezésére és a várakozások szerepének megmagyarázására. Sargent a gazdaságpolitika permanens hatásait, Sims pedig az átmeneti hatásait vizsgálta ökonometriai eszköztárral.

Thomas J. Sargent 68 éves közgazdász, akinek fő területe a makroökonómia és a monetáris politika. A racionális várakozások egyensúlyának elméleti kidolgozásában vezető szerepe volt, emellett a New York Egyetem professzora is. Christopher A. Sims szintén 68 éves, a Princeton professzora, fő területe pedig a makroökonómia.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968 óta adják át, a hivatalos elnevezése a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. Az idén 43. harmadik alkalommal kiosztott kitüntetésben ezidáig egyetlen magyar származású díjazott részesült, mégpedig Harsányi János (John C. Harsanyi), aki a játékelmélet területén végzett elemzéseiért kapta az elismerést. Érdekesség, hogy eddig egyetlen női kitüntetett volt a díj történetében, az amerikai Elinor Ostrom 2009-ben kapta meg a kitüntetést a közvagyon hasznosításáról végzett kutatásaiért.

(Forrás: MTI)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.